Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov na Prameni v roku 2004 21
> Počet článkov v ostatných rokoch 2921


Prameň > 2004

rok 2004

Čínsky buddhizmus

30.11.2004 -

Buddhizmus bol prvým cudzím učením, ktoré do Číny masovo preniklo. Stalo sa tak niekoľko desaťročí po prelome letopočtov, keď cisár Ming-ti povolal buddhistických mníchov z Indie do svojej krajiny. Čas od času boli títo mnísi prenasledovaní, ale ich počet stále rástol. Rovnako začali cestovať buddhistickí pútnici z Číny do Indie a tak sa medzi týmito dvoma krajinami rozvinul čulý vzájomný vzťah.

Ešte raz pečeň

15.09.2004 -

Dobrá papanička vo forme husacinky, ktorá na nás práve začala číhať, burčiak a lokše - to všetko sa okrem podráždenia žlčníka môže prejaviť aj problémami s pečeňou. Nezabúdajte však že pod bolesti rôznych orgánov sa rovnako ako strava podpisuje aj naša psychika. Bolesti pečene súvisia s hnevom, zloprajnosťou a závisťou.

Uvedenie Fahrenheit 9/11 na Kube vyvolalo otázky okolokandidatúry na Oscara

06.08.2004 -
Uvedenie Fahrenheit 9/11 na Kube vyvolalo otázky okolokandidatúry na Oscara

Po nelegálnom odvysielaní kontroverzného filmu Fahrenheit 9/11 amerického režiséra Michaela Moora v kubánskej štátnej televízii sa objavili otázky o tom, či snímka bude môcť byť zaradená medzi kandidátov na Oscara.

Nora Caruso uprostred leta

31.07.2004 -
Nora Caruso uprostred leta

30. júl 2004 - koncert Nory Caruso po X-rokoch (ARDEA - Zelená voda)

Ródeo v Chocholnej

05.07.2004 -
Ródeo v Chocholnej

Cez víkend sa opäť konalo v neďalekej Chocholnej rodeo. Počasie bolo ideálne a zodpovedala tomu aj návštevnosť. Prinášame vám fotoreportáž z tohto zaujímavého podujatia.

Začínali v trojici, dnes je ich stovka

30.06.2004 -
Začínali v trojici, dnes je ich stovka

Servis, bager, z prvej, kolík, na tri, sako, fakt už bez strát? ...

Ak sú vám tieto slová povedomé, istotne patríte k priaznivcom loptovej hry zvanej volejbal. Tento šport kedysi patril k dennému koloritu Nového Mesta nad Váhom, vonku na ihriskách sa dokonca hrávala mestská liga. S ubúdaním ihrísk a meniacou sa dobou ubudlo aj masovosti a volejbal sa postupne presťahoval do haly, čím sa nevdojak vytratil aj z očí verejnosti. Snáď v lete sa sporadicky objavuje na Zelenej vode, aby sa po sezónnom uzavretí pláží stiahol opäť do ústrania. Prítomnosť volejbalu sa v povedomí Novomešťanov spája predovšetkým s mužskou časťou populácie, ktorej mužstvo hrá vrcholovú súťaž.

K.O.N - open air

15.06.2004 -
K.O.N - open air

11. a 12. júna 2004 - Zelená voda (areál Domu Rybárov). Kultúra O Nás pod holým nebom zastrešuje festival amatérskych kapiel "Kapely z tieňa", premietanie fotografií z piatich kontinentov "Nočná obrazová cestovateľská show" a voľnú zábavu z názvom "Zelená voda, hviezdy".

Majstrovstvá Európy v Novom Meste nad Váhom

10.06.2004 -
Majstrovstvá Európy v Novom Meste nad Váhom

5. a 6. júl 2004 - Majstrovstvá Európy historických motocyklov a sajdkár v jazde pravidelnosti.

Letná tragédia v Mnešickom parku

02.06.2004 -
Letná tragédia v Mnešickom parku

Minulý týždeň sme zažili letnú búrku s veľmi silným vetrom. Takéto vetry nebývali v minulosti také časté, ako sa nám stáva v posledných rokoch. Preto máme v Novom Meste nad Váhom i v okolitých obciach staršie stromy ako 100 rokov.

Novomestská cena

15.04.2004 -
Novomestská cena

22. 5. 2004 sa uskutočnil už 3. ročník vo vytrvalostnom jazdení. Miestom konania sa opäť stal areál AGRONOVAZ CAVALLI pri Novom Meste nad Váhom (usporiadatelia Agronovaz, a. s. a TC Contakt, s. r. o.).

Čo bude s vojenským kupaliskom?

02.04.2004 -
Čo bude s vojenským kupaliskom?

Ako poslanca sa ma často ľudia pýtajú: "Čo sa deje s vojenským kupaliskom?", alebo "Prečo je miesto kupaliska smetisko?" Tak som sa rozhodol, že vám všetkým odpoviem naraz.

Pozostatky zimy vystriedala jar

18.03.2004 -

Minulotýždňové utorkové svitanie prinieslo bezoblačné ráno. Ulica, ktorou zvyčajne pokojne chodievam do práce, sa v ňom neočakávane naplnila postavami v oranžových vestách. Niečo si povedali a hneď skraja sa zápalisto začali oháňať metlami a lopatami.

Bolo nás jedenásť už nás je len desať...

10.03.2004 -

Voľba prezidenta mi v mnohom pripomína Lasicovu a Filipovu „ľudovú“ Bolo nás jedenásť, už nás je len desať. Predvolebná kampaň a médiami typicky jednotvárne ladený kolotoč len dotvára atmosféru ničotnosti okolo nej. Čo mi z toho verklíkovania ako tuctovému prijímateľovi „informácií“ utkvelo v pamäti najviac?

Dobrá rada stojí groš

01.03.2004 -

Nedávno sa do môjho zorného poľa dostali odpovede istej osoby čitateľom, ktorá sa venuje mágií a okultizmu. Boli to rôzne zaklínadlá a rituály od urieknutia až po vidinu úspechu. Priznám sa, že po ich prečítaní som zostal v rozpakoch. S niektorými jej radami som si rady dať vedel, ale s niektorými veru nie. Posúďte sami.

Stretnutie Trenčianskej environmentálnej siete

17.02.2004 -
Stretnutie Trenčianskej environmentálnej siete

Manínska Tiesňava – Druhý februárový víkend sa na chate Poniklec v Manínskej tiesňave uskutočnilo pracovné stretnutie členov Trenčianskej environmentálnej siete. TnES spája šesť aktívnych občianskych združení z viacerých miest nášho kraja, ktoré svoj záujem sústreďujú predovšetkým na trvalo udržateľný rozvoj a problematiku životného prostredia.

Odpad bezo zmien

17.02.2004 -

Nové Mesto nad Váhom 17.02.2004 - Na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Novom Meste nad Váhom bol predložený návrh zvýšenia ročného poplatku za odvoz komunálneho odpadu z 350 na 420 korún. Vychádzal z analýzy vypracovanej TSM, ktoré sú poverené zberom, prepravou a zneškodňovaním komunálnych odpadov v meste. Na nový návrh poslaneckého klubu HZDS sa nakoniec MsZ uznieslo, že poplatok za odpad tento rok mesto obyvateľom zachová na úrovni roka 2003. Avšak tento, podľa niektorých poslancov, "ústretový a sociálny krok mesta voči občanom" má i druhú stránku.

Klčovanie 2004

08.02.2004 -
Klčovanie 2004

Posledné roky bývame svedkami brutálneho každojarného orezávania stromov. Stalo sa už v Novom Meste módou uberať každý rok aspoň 3 dolné poschodia konárov. Keďže stromy nerastú tak rýchlo, aby túto stratu kompenzovali, máme tu unikátne exempláre.

Búranie 2004

05.02.2004 -
Búranie 2004

Naše mesto vydalo kalendár dobových fotografií na rok 2004. Pri listovaní v ňom si poviete: "To snáď ani nie je možné! Takéto krásne novomestské budovy boli zbúrané? Prečo tu nezostal hotel Neubauer a čo Bergerovec?" Mňa napadajú aj ďalšie príklady, napr. mnešický kaštieľ.

Zánik živlov v piatok trinásteho

01.02.2004 -
Zánik živlov v piatok trinásteho

Hoci internetová stránka Nového Mesta nad Váhom vás stále víta pozvánkou na minuloročný decembrový Vianočný salón, kultúrny život mesta sa preto nezastavil.

Môžeme si za to sami?

03.01.2004 -

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM - Už viac ako rok monitorujem (ne)aktivitu poslancov na zasadaniach mestského zastupiteľstva v Novom Meste nad Váhom. Za ten čas som sa presvedčil, že ich rozhodnutia sú v mnohom nekvalitné (napr. „nariadenie o psoch“, ktoré skončilo až na prokuratúre – písali sme o ňom minulý rok) a nie vždy smerujú k úžitku všetkých občanov a tohto regiónu. Naposledy ma o tom presvedčili 16. decembra, keď ako volení zástupcovia občanov nedovolili práve občanovi! vyjadriť názor na svojom rokovaní.

Staršie>>

index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet