Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 11


Prameň > 2005 > Zdravie

Zdravie
rok 2005

Konopí pro krásu a zdraví

13.11.2005 -
Konopí pro krásu a zdraví

Konopí - významná a nejvíce diskutovaná bylina na této planetě. Má své jedinečné léčivé vlastnosti, o využití kterých ve farmakologii a kosmetice téměř nikdo nemluví. A přitom tato úžasná rostlina pomáhala už našim předkům.

Čchi-kungu

19.09.2005 -
Čchi-kungu

Existuje jedno staré čínske príslovie:

„Keď voda prúdi, tvorí život.“

...

Podmanivá vôňa nielen v Karpatoch

07.08.2005 -
Podmanivá vôňa nielen v Karpatoch

Reč bude o pamajoráne. Odpradávna používanej rastline v kulinárskom umení. Český jazyk mu dal názov dobromysl – iste pre jeho schopnosť posilnenia nervov. Podmanivá vôňa celej rastliny je inhalačným liekom. Patrí medzi najsilnejšie antikašľové byliny. A môžeme ho použiť i do leštidiel na nábytok.

Práve kvitne divozel

29.07.2005 -
Práve kvitne divozel

Ak náhodou stretávate túto mohutnú, v letnom období väčšinou už viac než dvojmetrovú rastlinu na svojich prázdninových výletoch, vedzte, že vám môže pomôcť pri otravnom kašli. V starovekom Grécku Divozel pokladali za magickú rastlinu. Odysea mal chrániť pred čarami Kirke, ktorá premenila jeho posádku na prasce.

A do tretice známa burina.

15.07.2005 -
A do tretice známa burina.

Švajčiarsky kňaz Künzle o nej povedal: „Všetci ľudia by od určitého veku mali denne vypiť šálku prasličkového čaju. Všetka reuma, dna a nervové choroby by zmizli a každý človek by sa dožil zdravej jesene svojho života.“ – citát z knihy Zdravie z božej lekárne od Márie Trebenovej.

Ďalšia burina s úžasnými vlastnosťami

08.07.2005 -
Ďalšia burina s úžasnými vlastnosťami

Naši predkovia ju používali na črevné a žalúdočné problémy. Dávala sa do alkoholu, ktorý tým získa opojný účinok. Kolumbijskí indiáni používali rôzne druhy paliny na liečenie bronchitíd a prechladnutia. V Číne sa dodnes používa zvinutý list do nosa na zastavenie krvácania. Rod palín má viac než 200 druhov. Na magické a veštecké účely sa používala už pred našim letopočtom.

Jedna z najznámejších burín

01.07.2005 -
Jedna z najznámejších burín

Táto rastlina, ktorú pozná snáď každý, patrí medzi najdôležitejšie liečivé byliny. Účinok "žihľavového jedu" sme si asi všetci vyskúšali na vlastnej koži. Táto stále nie celkom preskúmaná látka vyvoláva pľuzgieriky už pri množstve desaťmilióntina gramu. Vyskytli sa aj také názory, že žihľava práve pre tento jav škodí zdraviu.

Šetrite si zdravie alebo dosť bolo nikotínu!

30.05.2005 -
Šetrite si zdravie alebo dosť bolo nikotínu!

Určite ste už niekedy nahlas a bez výstrahy vyriekli vetu: "Telo má ísť do hrobu zhumpľované, tak prečo by som nepil, nefajčil ..." My pre vás máme niekoľko dôvodov, pre ktoré sa oplatí vzdať nikotínu. Ak vám naše dôvody nestačia, skúste navštíviť onkologické oddelenie najbližšej . nemocnice.

Prečistenie pečene

14.05.2005 -

1. spôsob
Vo štvrť litri vody necháme vylúhovať asi hrsť posekanej púpavy (kvet aj vňať). Tento nápoj pijeme 6 týždňov každý deň. Na kúru je treba zvoliť správny čas, teda obdobie kvitnutia púpavy. Ak nestihneme to správne obdobie a púpava by počas kúry prestala kvitnúť, tak si ju jednoducho dajte zamraziť do mrazničky.

Korenia z kuchyne

09.05.2005 -

Akné

Ak vás trápia akné a máte vek vhodný na ich výskyt, umyte si vždy pred spaním každú vyrážku mydlom a potrite šťavou z cibule. Opakujte to každý deň, až kým sa akné zbavíte. Nezabudnite, že ich nesmiete rozškrabávaním prenášať ďalej. Ak nemáte vek vhodný na akné, a predsa vás nechcú opustiť, navštívte gynekológa. Podľa výsledkov vyšetrenia si potom pripravte bylinné čaje, alebo pite čaj z myšieho chvostíka. Najpravdepodobnejšie budete mať problémy s vaječíkmi.

Liek Inkov robí zázraky

30.03.2005 -

Mnohé známe farmaceutické firmy zháňajú po celom svete nové zdroje prírodných liečiv skúmaním liečivých bylín tzv. primitívnych národov. Ako sa však ukázalo, dávne poznanie Indiánov pramenilo z hlbších zdrojov, ako si dnes vieme predstaviť. Svedčia o tom mnohé šokujúce objavy, ktoré z času na čas zdvíhajú hladinu záujmu nášho sveta, ktorý voláme civilizovaným.


index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet