Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 2


Prameň > 2005 > Verejná správa Európa

Verejná správa Európa
rok 2005

Evropský parlament dal zelenou plošnému preventivnímu sledování komunikace všech lidí v EU

15.12.2005 -
Evropský parlament dal zelenou plošnému preventivnímu sledování komunikace všech lidí v EU

Dnes ráno Evropský parlament odhlasoval kontroverzní směrnici o povinném uchovávání dat o telekomunikaci osob (tzv. data retention) v podobě sjednané kuloární dohodou mezi dvěma největšími stranami v parlamentu a Radou ministrů vedenou Velkou Británií. Dohoda naprosto ignoruje pozměňovací návrhy zpravodaje k návrhu této směrnice a pozměňovací návrhy doporučované parlamentním Výborem pro justici a občanské svobody ( LIBE), který měl byl oficiálně projednán. Po ostré diskusi a mnoha zvratech v politických stranách, většina europoslanců o počtu 378 hlasů hlasovala pro, 197 proti a 30 europoslanců se zdrželo hlasování.

Clarke chce, aby vlády v EU zaznamenávaly informace o všech mobilních a emailových komunikacích

11.07.2005 -
Clarke chce, aby vlády v EU zaznamenávaly informace o všech mobilních a emailových komunikacích

Kritikové varují, že to je nezvládnutelný úkol

Britský ministr vnitra Charles Clarke se chce pokusit přimět internetové a telefonní společnosti, aby archivovaly informace o milionech soukromých emailů, textových zpráv, odeslaných mobilními telefony a o telefonních rozhovorech po dobu tří let. Tento návrh chce Clarke přednést ve středu na mimořádné schůzi evropských ministrů pro bezpečnost.
Kritikové poukazují na to, že tak vznikne tak obrovská hora dat, že by trvalo bezpečnostním službám 50 let, než by získaly výsledky jediného počítačového hledání.
Britská vláda také připravuje nový zákon, který chce zavést na podzim, který by potrestal spiknutí "připravování teroristické akce".


index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet