Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 5

Najčítanejšie články

> Dušičky [ 10138 ]
> Prečo nie konopa? [ 5323 ]


Prameň > 2005 > Slovenstvo

Slovenstvo
rok 2005

Skutočný význam Vianoc

21.12.2005 -
Skutočný význam Vianoc

Vianoce sú starým sviatkom prírodných náboženstiev. Je to oslava slnovratu, odkedy sa začínajú dni predlžovať. Aj názov Vianoce hovorí o tom, že v tomto období je viac noci. Je až neuveriteľné, že napriek snahe kresťanov nahradiť význam Vianoc inou udalosťou, sme si my Slovania uchovali pôvodný názov. Ak by sme im nechali zmeniť názov, volali by sa asi Kristusoviny.

Kto vás navštevuje 6-teho prosinca?

06.12.2005 -
Kto vás navštevuje 6-teho prosinca?

V posledných rokoch sa stále viac a viac vtískajú komerčné ikony do našich životov. Jednou z nich je aj Santa Claus alebo Mikuláš. Ako už mnohokrát v histórii Slovanov, bola potlačená postava našej mytológie. Prevzaté ročné obdobie (výročný sviatok), ktorému vymenili patróna ...

Dušičky

01.11.2005 -
Dušičky

Dnešný deň je v kalendári ako Deň všetkých svätých a zajtra Pamiatka zosnulých. Slovenská konzumná spoločnosť míňa nehorázne peniaze na kvety, vence, sviečky, ... Máloktorí Slovák však vie, že je to už len kresťanská spotvorenina Dušičiek či Zádušičiek.

Prečo nie konopa?

13.09.2005 -
Prečo nie konopa?

Keďže je mesiac Žiar (staroslovanský názov pre september) a pre toto obdobie bolo typické trenie ľanu a konope, prinášame vám stále aktuálny článok uverejnený v týždenníku Domino Fórum č.28/2001 s podtitulom Jedna z alternatívnych možností rozvoja.

Antislovanské ťaženie

02.06.2005 -
Antislovanské ťaženie

Minimálne od odobratia práva používať na Veľkej Morave staroslovienčinu, ako liturgický jazyk (keď o existencii Ameriky nikto ani nechyroval, lebo Zem bola ešte plávajúcou doskou na vode), ktoré bolo vynútené nátlakom franských biskupov na Svätú stolicu, prebieha religiózny, ekonomický, nacionálny, ale hlavne politicky a v histórii mnohokrát preukázaný – militantný zápas o rozdelenie a rozštiepenie slovanských národov a v konečnom dôsledku o absolútne mocenské ovládnutie ich teritórií – neobmedzenú kolonizáciu.


index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet