Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 34


Prameň > 2005 > Životné prostredie

Životné prostredie
rok 2005

Mesto prebralo patronát nad lomom

24.11.2005 -
Mesto prebralo patronát nad lomom

Nové Mesto nad Váhom – na Kamennej sa objavili tabule upozorňujúce na nebezpečenstvo pádu z kameňolomu. Na niektorých miestach je vstup uzavretý červeno-bielou páskou.

Do roka a do dňa

20.11.2005 -
Do roka a do dňa

Zhodnotenie súčasnej situácie v Tatrách - sporné miesta v právnom systéme,
zdroje konfliktov vo vzájomných vzťahoch a kompetenciách, na ktoré
poukazujú zainteresované subjekty a skupiny

2006 – rok vnútroblokov sídlisk

18.11.2005 -
2006 – rok vnútroblokov sídlisk

Nové Mesto nad Váhom – na jar budúceho roku by sa malo konečne začať s rekonštrukciou sídliskových komunikácií. V čase skutočne katastrofálnej situácie prichádza konečne konkrétny termín. Netrpezlivo čakajú aj Hájovkári ...

Správa vo fľaši

09.11.2005 -
Správa vo fľaši

Nárast používania jednorazových nápojových obalov a ich presadzovanie obchodnými reťazcami spôsobil v posledných rokoch nárast odpadov z týchto obalov. Výsledok môžeme dennodenne vidieť aj vo svojom okolí, keďže nemalá časť týchto obalov končí často pohodená na verejných priestranstvách alebo v prírode.

Amazonský prales zažíva najhoršie suchá za posledných 103 rokov

30.10.2005 -
Amazonský prales zažíva najhoršie suchá za posledných 103 rokov

BRAZÍLIA - Manaus, hlavné mesto brazílskeho štátu Amazonas, ako aj celá východná oblasť najväčšieho tropického dažďového pralesa na svete, zažívajú obdobie neuveriteľného sucha. Zrážky v regióne dosiahli 60-ročné minimum. Nezvyčajné sucho má na svedomí pokles hladiny vody v riekach.

Niečo sa deje... ?

27.10.2005 -
Niečo sa deje... ?

Niekoľko septembrových (2005) správ, ktorých spoločným menovateľom je planéta Zem

Zákaz spaľovania odpadu

27.10.2005 -
Zákaz spaľovania odpadu

Mestské zastupiteľstvo Nového Mesta nad Váhom schválilo 25. októbra 2005 na 18. zasadnutí Dodatok č. 2 k Všeobecne záväznému nariadeniu mesta č. 5/99 – VZN Ochrana a zveľaďovanie životného prostredia v meste.

Poslanci požehnali Hurbanove sady

26.10.2005 -
Poslanci požehnali Hurbanove sady

Pred pár dňami sme písali o tom, že v Hurbanových sadoch zmizli stromy. Dnes vám s potešením oznamujeme ukončenie novej výsadby. Táto udalosť sa stala prvým bodom (resp. úvodom) 18. zasadnutia MsZ 25. októbra 2005. Viac v článku.

Na tenkom ľade?

22.10.2005 -
Na tenkom ľade?

Od roku 1978 zaznamenávajú satelity okrem iného aj rozsah zaľadnenia na severnej pologuli. Podľa klimatických modelov pri súčasnom trende a pokračujúcom predpokladanom otepľovaní do roku 2100 nebude na severnej pologuli v lete ľad. Podľa najnovších zistení, je možné, že proces sa ešte urýchli a dočkajú sa toho už naše deti.

V Hurbanových sadoch zmizli stromy

20.10.2005 -
V Hurbanových sadoch zmizli stromy

Iste ste si už mnohí všimli, že v novomestských Hurbanových sadoch v posledných dňoch zmizli stromy. Po niektorých zostal kmeň, po iných len veľký kráter. Čo sa to teda deje v novomestskom "Central parku“?

Zápisnica z mimoriadneho zasadnutia KOŽP

11.10.2005 -

Prinášame vám Zápisnicu z mimoriadneho zasadnutia komisie ochrany životného prostredia MsZ Nové Mesto nad Váhom, ktoré sa konalo 4. 10. 2005

Potreboval vodu, tak sa pripojil

08.10.2005 -
Potreboval vodu, tak sa pripojil

Minulý týždeň boli odkryté inžinierske siete pri Považskej 10 na sídlisku Hájovky. Objavilo sa niečo, čo nik nečakal. Dvadsaťročný topoľ (mimochodom druhý najväčší strom sídliska) sa troma koreňmi dostal do potrubia. Vďaka tomu vyrástol za 2 desaťročia do obrovskej veľkosti. Vďaka tomu musel zomrieť, ale o tom už foto pod článkom.

Skúsenosti z množstvového zberu v Taliansku.

12.09.2005 -
Skúsenosti z množstvového zberu v Taliansku.

Mesto Dubnica nad Váhom v dňoch 23. - 27. 05 2004 vyslalo poslancov MsZ a zamestnankyňu mestského úradu z odboru životné prostredie na skusy do Talianska ¬regiónu Bergamo. Cieľom pracovnej cesty bolo získal' čo najviac informácií o komunálnych odpadoch - konkrétne o triedenom a množstvovom zbere komunálneho odpadu. Dubničanov sprevádzali poradcovi a Európskej únie pre bioodpady a odpadové hospodárstvo, ktorí spolupracujú aj s Ministerstvom ŽP SR.

Septembrový exitus 19-tich stromov a 68 kríkov

22.08.2005 -
Septembrový exitus 19-tich stromov a 68 kríkov

Vo štvrtok 8. 9. 2005 sa uskutoční zasadnutie Komisie ochrany životného prostredia MsZ Mesta Nové Mesto nad Váhom. Jedným z najdôležitejších bodov bude prerokovanie žiadostí o výruby drevín v katastrálnou území mesta:

Ozbrojený lesník napadol s puškou člena VLKa v NPR Mokriny

15.08.2005 -
Ozbrojený lesník napadol s puškou člena VLKa v NPR Mokriny

V sobotu ráno, 13. augusta 2005, napadol lesník P. J., zamestnanec Štátnych lesov TANAP, v NPR Mokriny pána M. D., , ktorý ako člen Stráže prírody kontroloval stav ťažieb v tejto rezervácii tak, ako mu to vyplýva zo Zákona o ochrane prírody a krajiny. Po tom čo sa lesník ochranárovi vyhrážal zastrelením, ho niekoľkými údermi pažbou pušky do hlavy omráčil.

Dzurinda riadi veci verejné bez verejnosti

11.08.2005 -
Dzurinda riadi veci verejné bez verejnosti

s hosťom/Ing. Ľubica Trubíniová, koordinátorka Mimovládneho výboru Naše Tatry.

Ing. Ľubica Trubíniová pracuje v mimovládnej organizácii Bratislavské regionálne ochranárske združenie ako manažérka projektu Ochrana a manažment dunajských lužných lesov, ktorý podporuje Európska komisia v rámci svojho programu LIFE-Nature. Zároveň sa dobrovoľnícky venuje ďalším občianskym a ochranárskym aktivitám, najmä v oblasti územného rozvoja a životného prostredia v Bratislave. Po nežnej revolúcii bola tajomníčkou slovenskej Republikovej organizácie Strany zelených (pôvodne federálnej). Ako vedúca kampane Greenpeace Za bezjadrové Slovensko založila a viedla v rokoch 1993 - 2003 slovenskú pobočku Greenpeace, pričom sa venovala predovšetkým otázkam jadrovej energetiky.

Z lomu skládka, zo skládky kopec?

08.08.2005 -
Z lomu skládka, zo skládky kopec?

... mesto Nové Mesto nad Váhom kúpilo lom na svojej západnej hranici ... banskej činnosti na Kamennej už odzvonilo ... máme nové atraktívne miesto na skládku ... a nakoniec tam vyrastie znova les ... mesto bude už vtedy pod horou ...

Tatranský les

03.08.2005 -
Tatranský les

Tatry oplývajú neobyčajným bohatstvom vzácnej karpatskej fauny a flóry. Snaha o jej zachovanie viedla už v roku 1949 k založeniu prvého slovenského národného parku -TANAPu. Dnes, viac ako pol storočia od jeho vyhlásenia, sa snažíme naplniť ciele definované prísnymi medzinárodnými kritériami a rešpektovať základné poslanie národného parku, ktorým je ochrana tatranskej prírody. Lesy TANAP-u sú však postihované vetrovými kalamitami a premnožením podkôrneho hmyzu. Môžeme si dovoliť ponechať im spontánny priebeh tak, aby vývoj tatranského lesa nebol ovplyvňovaný ľudskými zásahmi?

Německo zaplatí zhruba třetinu větrného parku v Krušných horách

11.07.2005 -
Německo zaplatí zhruba třetinu větrného parku v Krušných horách

BERLÍN (ČTK) - Německo zaplatí část parku větrných elektráren, který vzniká v Krušných horách u obce Rusová. Na investici zhruba 6,5 milionu eur (téměř 200 milionů korun) se Berlín bude podílet až dvěma miliony eur. Ministr životního prostředí Jürgen Trittin dnes podepsal dohody s příslušnými soukromými společnostmi.

Slovensko nevyužíva svoj potenciál obnoviteľných zdrojov

11.07.2005 -
Slovensko nevyužíva svoj potenciál obnoviteľných zdrojov

Organizácia Greenpeace dnes v Bratislave predstavila svoj nový európsky informačný projekt, nazvaný Energy Revolution Tour 2005.
Cieľom environmentalistov je propagácia využívania alternatívnych a obnoviteľných zdrojov energií, ako bezpečnej a ekologickej alternatívy k súčasným spôsobom získavania energie. Predstavitelia Greenpeace sa v tejto súvislosti kriticky vyjadrili na adresu Slovenskej republiky, ktorá podľa nich nevyužíva efektívne svoj veľký potenciál obnoviteľných zdrojov energií.

Staršie>>

index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet