Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov na Prameni v roku 2006 489
> Počet článkov v ostatných rokoch 2453


Prameň > 2006

rok 2006

Koniec V-1 v Jaslovských Bohuniciach

31.12.2006 -
Koniec V-1 v Jaslovských Bohuniciach

Dnes okolo 12:00 by mal dať premier Robert Fico pokyn k znižovaniu výkonu prvého bloku V-1 jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Za jednu pracovnú smenu bude výkon znížený zo 100 % na nulu. 1. januára teda nepôjde z tohto bloku do siete ani kilowatt.

Ako som odmietol spasiteľovu zástupnú obeť ...

30.12.2006 -
Ako som odmietol spasiteľovu zástupnú obeť ...

Jedného dňa sa otvorili dvere na dedinskej krčme a vošiel neznámy chlap. Oči všetkých sa upreli na neho. Tu riekol: Chlapi, dnes všetkým platím ja. Jedlo, pitie, zábavu. Ja zaplatím za všetkých. Nastala trma-vrma, ľudia sa predbiehali v objednávaní. Z krčmy vybehol chlapec, bežal cez celú dedinu a kričal: Do krčmy prišiel muž, ktorý zaplatí za všetkých. Ľudia sa tlačili v zástupoch do krčmy, až praskala vo švíkoch, až museli stáť vonku pod oknami.

Na Bezovci sa dnes lyžuje

29.12.2006 -
Na Bezovci sa dnes lyžuje

Na lyžiarskom stredisku Bezovec (asi 20 km od NMnV) sa dnes od 11:00 môžete venovať zimným športom. K dispozícii je 300 metrová zjazdovka Chirana (č. 3) s prevýšením 50 m. Technický sneh na tejto zjazdovke s priemerným sklonom 11 % má výšku 10 cm.

Šteniatka kráľovského ovčiaka

29.12.2006 -
Šteniatka kráľovského ovčiaka

Jeden decembrový večer priniesli v škatuli do útulku Nádej takéto dve dvojčatá s tým, že sú to šteňatá nemeckého ovčiaka (viď. foto k článku). Už na druhý deň ráno sa ukázala pravá tvár orieškov. Nešlo o spomínanú rasu, ale o drobné stvorenia vyžadujúce si honosné oslovenie. Dostali názov kráľovské ovčiaky.

Financovanie základných umeleckých škôl bude na samospráve

28.12.2006 -
Financovanie základných umeleckých škôl bude na samospráve

Od 1. januára 2007 bude základné umelecké školy a neštátne školské zariadenia ako napr. centrá voľného času financovať samospráva. Táto kompetencia prechádza na samosprávy zákonom o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení. 22. decembra 2006 ho podpísal prezident Ivan Gašparovič.

Brady

27.12.2006 -
Brady

Brady je asi 2 ročný bradáč. Má veľmi vyrovnanú povahu a je priateľský. Tak ako väčšina bradáčov má vysoko vyvinuté zmyslové orgány, múdrosť, učenlivosť, silu, rýchlosť a vytrvalosť. Ako ďalšie zaujímavé vlastnosti treba spomenúť odolnosť voči nepriazni počasia a chorobám.

Príhovor primátora k mestskému zastupiteľstvu

26.12.2006 -
Príhovor primátora k mestskému zastupiteľstvu

Prinášame príhovor primátora Nového Mesta nad Váhom Ing. Jozefa Trstenského k novému Mestskému zastupiteľstvu NMnV na jeho prvom zasadnutí. Prvé zasadnutie MsZ sa konalo 21. 12. 2006.

Fox

25.12.2006 -
Fox

Tento psík dostal svoje meno podľa sfarbenia podobného líške. Má asi 1 rok a pre svoj neveľký vzrast bol by príjemným spoločníkom i v malom byte. Je ešte veľmi hravý, ale postupne dospieva a má ideálny vek na výchovu

Udělejme obchod

24.12.2006 -
Udělejme obchod

Kdokoliv by si přál žít ve svatosti, nechť žije podle skutečných zákonů obchodu a financí.

Babylonský talmud, Bava Kama 30a

- z knihy Kabala peněz

Cindine šteniatka

23.12.2006 -
Cindine šteniatka

Pred dvoma mesiacmi bola v inzercii predstavená Cindy. Vtedy ešte nikto netušil, že to je budúca mamina. Dnes má 7 šteniatok a Útulok Nádej nových najmladších obyvateľov. Už teraz si môžete pozrieť tieto malé psíky a pouvažovať nad ich osvojením.

1. zasadnutie nového zastupiteľstva

22.12.2006 -
1. zasadnutie nového zastupiteľstva

Nové Mesto nad Váhom – Včera sa uskutočnilo prvé zasadnutie Mestského zastupiteľstva nášho mesta. Na slávnostnej schôdzi sme mohli vidieť primátora so šerpou v mestských farbách a na nej zaveseným znakom mesta. Hlavnou časťou tohto zasadnutia bolo zloženie sľubov a voľby do funkcií.

Vánoce – světlé svátky

21.12.2006 -
Vánoce – světlé svátky

Vánoce znamenají svým slovním významem: „vá-noce“ světlé, posvátné noci. Jejich název pochází z pohanských dob, kdy byly svěceny jako nejtajemnější a nejslavnější svátky. Dle víry předků staré slunce v tu dobu dokonávalo a nové se rodilo. Staré jihoslovanské říkadlo to potvrzuje: „Ptali se vlka, kdy je největší zima a on odpověděl: když se slunce rodí.“

Vianočný salón

20.12.2006 -
Vianočný salón

Už len 2 dni môžete navštíviť tradičný Vianočný salón. Do 22. decembra v MsKS Nového Mesta nad Váhom je pre verejnosť otvorená výstava spojená s predajom. Dajú sa tam nájsť rôzne netradičné darčeky vhodné nielen pod stromček. V ponuke budú obrazy, plastiky, grafika, keramika a ľudové výrobky, ktoré v bežných obchodoch nedosťať.

Brita a Ketty

19.12.2006 -
Brita a Ketty

Nové Mesto nad Váhom – Jedinečná príležitosť osvojenia dvoch 3 mesačných feniek amerického pitbulla. Brita a Ketty sú momentálne najkrajšie šteniatka Útulku Nádej. Na prvý pohľad upúta ich zaujímavé sfarbenie.

Slováci, potomkovia Vandalov, prekliati alebo vyvolení?

18.12.2006 -
Slováci, potomkovia Vandalov, prekliati alebo vyvolení?

História pripisuje Vandalom najhoršie známe ľudské vlastnosti. Sú považovaní za okupantov, pirátov, odpadlíkov, zlodejov chleba ... Pôvod ich zlej reputácie je jednoznačne odvoditeľný od náboženstva. Vandali boli a sú kresťania, ktorí verili v tzv. arianizmus.

Pigi

17.12.2006 -
Pigi

Do Útulku nádej v Novom Meste nad Váhom pribudla nová obyvateľka. Je ňou Pigi – asi 3 ročná fena Labradorského Retrievera. Pravdepodobne o ňu bolo doteraz dobre postarané, lebo meno dostala podľa svojej moletnej postavy pripomínajúcej iné zvieratko než psa.

Vianočný koncert

16.12.2006 -
Vianočný koncert

Nové Mesto nad Váhom - Klub priateľov hudby pri MsKS - 19. decembra o 18,00 h sa vo výstavnej sieni Mestského kultúrneho strediska­ uskutoční posledný koncert jesenného abonentného cyklu.

Mimoriadne zasadnutie EP

15.12.2006 -
Mimoriadne zasadnutie EP

Predseda EP Josep BORRELL otvorí v pondelok 18.decembra o 11:00 mimoriadne jednodňové zasadnutie EP v Bruseli, na ktorom sa budú poslanci zaoberať výsledkami summitu Európskej rady zo 14. a 15. decembra. V jeho úvode však najskôr predseda EP pristúpi k oficiálnemu podpisu nariadenia REACH a 7. rámcového programu pre výskum a vývoj na roky 2007-2013.

Adventný koncert

14.12.2006 -
Adventný koncert

Nové Mesto nad Váhom – Dnes máme jedinečnú možnosť vypočuť si vo výstavnej sieni Mestského kultúrneho strediska husľového virtuóza Petra Michalicu a klaviristku Vieru Doubkovú – Bartošovú. Adventný koncert vážnej hudby sa uskutoční o 18-ej hodine. Rok 2006 bol na podnet Hudobného centra Ministerstva kultúry SR vyhlásený za Rok slovenskej hudby. Koncertmi doma i v zahraničí nás v rámci tohto podujatia reprezentovala aj dvojica umelcov, ktorých koncert dnes rozozvučí miestne centrum kultúry.

Slávnostné odovzdávanie Sacharovovej ceny 2006

13.12.2006 -
Slávnostné odovzdávanie Sacharovovej ceny 2006

Líder bieloruskej opozície a kandidát na bieloruského prezidenta v tohtoročných marcových voľbách Alexander Milinkievič si do Štrasburgu prišiel prevziať Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Cena mu bude oficiálne odovzdaná počas dnešného slávnostného zasadnutia Európskeho parlamentu, kde vystúpi pred poslancami so svojim príhovorom.

Staršie>>

index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet