Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 13


Prameň > 2006 > Zdravie

Zdravie
rok 2006

Hornopanónska kapusta

12.10.2006 -
Hornopanónska kapusta

Najstaršou kultivovanou zeleninou je kapusta. Pestuje sa už viac ako 4000 rokov. Kvasená kapusta je nenahraditeľným zdrojom vitamínov počas jesene, zimy a príchodu jari. Je najúčinnejšou prevenciou proti chrípke a nachladnutiu. A práve teraz prišlo obdobie výroby sudovej kapusty. Ako sa v našom regióne hovorí: „Treba nadžgat sud.“ Prameň vám prináša recept pochádzajúci z najsevernejšieho výbežku Panónskej nížiny (oblasť severných Malých Karpát a podhoria Považského Inovca).

Dobrá správa pre Hipíkov - konopou proti alzheimerovi

06.10.2006 -
Dobrá správa pre Hipíkov - konopou proti alzheimerovi

Ďalšie výskumy ukazujú, že aktívne látky v konope, predstavujú pomoc pre milióny chorých na celom svete. Posledný výskum zameraný na liečebné využitie marihuany pri liečbe Alzheimerovej choroby ukázal, že aktívne látky v nej obsiahnuté udržujú potrebnú hladinu dôležitých neurotransmiterov (látky, ktoré umožňujú prenos informácií medzi neurónmi a inými bunkami, čím umožňujú fungovanie mozgu) v mozgu.

Očistite vaše filtre!

11.09.2006 -

Všetko, čo sa odohráva v našom organizme, závisí od toho, čo jeme, pijeme a dýchame.
Bielkoviny sa štiepia na aminokyseliny, uhľovodíky na monosacharidy, tuky na nenasýtené mastné kyseliny. Uvoľňujú sa vitamíny, mikroprvky a iné užitočné zlúčeniny. Tieto látky sa potom, podobne ako do špongie, začínajú cez črevné steny vstrebávať do krvného riečišťa a krvným obehom sa privádzajú do buniek.

Sme to čo jeme

28.08.2006 -
Sme to čo jeme

Často se hovoří o podobnosti makrokosmu a mikrokosmu. Málokdo si uvědomuje, že i v otázce zdravé výživy jde o určité snadno vyjádřitelné poměry, které člověku, schopnému pozorovat a vyvodit důsledky, usnadní orientaci a život.

Očista pod taktovkou andělů

31.07.2006 -
Očista pod taktovkou andělů

Jak tělu pomoci? V první řadě je důležitá úprava stravovacího režimu, protože „jsme tím, co jíme“. Druhým krokem je obnova a udržování lymfatického systému, který je základem naší imunity. A třetím klíčem k nápravě jsou naše pocity.

Elixír života z jižní Afriky

28.06.2006 -
Elixír života z jižní Afriky

Zdravé čaje nemusí nutně chutnat trpce. To víme nejpozději od okamžiku, kdy se v západních zemích rozšířil lahodný zelený čaj z Číny a Japonska, který se těší čím dál větší oblibě. Stále vřelejšího přijetí se od jisté doby dostává rovněž dalšímu druhu čaje, který se pěstuje pouze v určitých oblastech jižní Afriky - a to čaji z červeného keře tzv. r o o i b o s.

Dešifrované \"ÉČKA\" - hrozba aditívnych látok

14.04.2006 -
Dešifrované \

Prinášame vám podrobný zoznam látok pridávaných do potravín - takzvaných éčiek. Aká je ich skrytá hrozba či pozitívny účinok, tak otom v nasledujúcom príspevku...

Liečivá sila Borovice

05.04.2006 -
Liečivá sila Borovice

Nastáva čas klíčenia borovíc a to je tá najvhodnejšia doba na zber výhonkov z tohoto liečivého stromu.

Varovné signály nedostatku vitamínů

04.04.2006 -
Varovné signály nedostatku vitamínů

V mnoha případech mohou deficitní symptomy u vitamínů představovat také příznaky jiných nemocí, a proto je důležité, abyste věděli, co vaše dítě jí a co nejí, a byli schopni tyto informace poskytnout lékaři.

Prokázaná nebezpečí užívání mikrovlnek

22.03.2006 -
Prokázaná nebezpečí užívání mikrovlnek

Je možné, že milióny lidí nevědomky obětují své zdraví výměnou za pohodlí mikrovlnné trouby? A proč bylo v Sovětském svazu už v roce 1976 zakázáno používat k vaření mikrovln? Kdo vůbec vynalezl mikrovlnku? Odpovědi na tyto otázky vás možná šokují natolik, že zahodíte svou mikrovlnku do šrotu. Více než 90 procent amerických rodin má už po léta v kuchyni mikrovlnku, kterou užívá k přípravě jídel. U nás se tento přístroj objevoval jen sporadicky, ale po roce 1990 vtrhl i na náš trh plnou silou.

Tvrdé nariadenia vo firme Weyco

23.01.2006 -
Tvrdé nariadenia vo firme Weyco

Firma Weyco z Michigenu (USA) zamestnáva 190 zamestnancov. Prednedávnom im riaditeľ Hovard Whyers dal podmienku: buď prestanú fajčiť v práci i mimo nej alebo budú musieť odísť. Následne sa začali robiť námatkové kontroly a ak bola u zamestnanca zistená prítomnosť nikotínu, dostal mesačnú výhradu. Po druhej pozitívnej kontrole dostal okamžitú výpoveď. Pre dobrovoľnú výpoveď a pokračovanie vo svojej závislosti sa rozhodli len štyria zamestnanci.

Babička bylinkárka

20.01.2006 -
Babička bylinkárka

Po dvoch rokoch do Nového Mesta nad Váhom opäť prišla pani Boženka Šerejchová. Táto neuveriteľne čiperná babička bylinkárka sa s nami podelila o svoje skúsenosti s riešením rôznych neduhov. Vo výstavnej sieni MsKS sa včera o šiestej zišlo množstvo ľudí plných očakávania. Pravdepodobne ich pani Boženka nesklamala, lebo ani po dvoch hodinách otázky neutíchali.

Ako riešiť hrozbu vtáčej chrípky?

15.01.2006 -
Ako riešiť hrozbu vtáčej chrípky?

„Vláda musí zatrhnúť vtákom prelety. Nech si zostanú na juhu. Je potrebné povolať všetkých našich mužov, vojsko od Soči po Krym.“ – takto navrhol vyhlásiť vojnu sťahovavým operencom Vladimir Žirinovskij. Ozbrojení muži by mali podľa neho na jar čakať na vracajúce sa vtáky a zostreľovať ich počas letu.


index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet