Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 12


Prameň > 2006 > Kultúra

Kultúra
rok 2006

S pyžamom alebo bez ... (recenzia)

12.12.2006 -
S pyžamom alebo bez ... (recenzia)

Emil Horváth patrí k jedným z najlepších slovenských protagonistov a k obľúbeným režisérom. Ďalšia divadelná hra pod jeho režisérskou taktovkou ,,S pyžamom alebo bez...", zožala v sále MsKS v Novom Meste nad Váhom obrovský potlesk. Takisto zosobnenie hercov s ich postavami bolo také bravúrne, že ich dialógy boli perušované búrlivým potleskom. Táto situačná komédia s komplikovanou zápletkou vyvolávala salvy smiechu od začiatku až do konca hry.

Sen sa stal skutočnosťou

09.12.2006 -
Sen sa stal skutočnosťou

Nové Mesto nad Váhom - 22. februára 2OO2 pri príležitosti tridsiateho výročia smrti nášho rodáka, akad. maliara a profesora Petra Matejku (1913-1972) bola v Mestskom kultúrnom stredisku založená galéria nesúca jeho meno. Orientovala sa prevažne na život a diela Petra Matejku ale i umelcov, ktorí sa v našom meste narodili.

Vianoce s novým betlehemom

08.12.2006 -
Vianoce s novým betlehemom

Novomestské Námestie slobody je skrášlené novým betlehemom. Dielo vytvorené na augustovom sympóziu rezbárov má konečnú podobu a je umiestnené pod vianočným stromom. Nové Mesto nad Váhom sa môže pochváliť dvoma originálnymi symbolmi kresťanských Vianoc – živý vianočný strom a betlehem vyrezaný z dreva v životnej veľkosti.

Nové priestory Galérie Petra Matejku

23.11.2006 -
Nové priestory Galérie Petra Matejku

Stála expozícia zbierky výtvarného umenia novomestského regiónu Galéria Petra Matejku má nové priestory. Tešiť sa z nich môžeme ešte pred piatym výročím jej existencie. Slávnostné otvorenie týchto priestorov bude 1. 12. 2006 o 17:00 v Mestskom kultúrnom stredisku Nového Mesta nad Váhom.

Strieborný vek pre krásu života

23.10.2006 -
Strieborný vek pre krásu života

Vo výstavnej sieni Mestského kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom panuje čulý ruch. Je pár minúť po deviatej hodine. Práve to tu obsadil Klub dôchodcov a miestna organizácia Jednoty Dôchodcov Slovenska. Aktívni občania spestrujúci nám ostatným všedné dni inštalujú výstavu výšiviek, háčkovaných či pletených umeleckých diel. Dajú sa tu nájsť šúpoľové bábiky. Výstavná miestnosť je plná výrobkov našich zručných starých mám.

Novomestský vianočný betlehem

28.08.2006 -
Novomestský vianočný betlehem

Do včera sa nepodarilo dokončiť všetky sochy rezbárskeho sympózia s názvom BETLEHEM. Zatiaľ je dokončených 6 sôch, ktoré si môžete pozrieť do stredy. Ďalšia možnosť bude až v období Vianoc, kedy bude na Námestí slobody vystavené kompletné dielo.

Zabudnutý artikel cestovného ruchu

07.08.2006 -
Zabudnutý artikel cestovného ruchu

Centrálna mestská zóna je prevŕtaná až tromi podlažiami stredovekých podzemných chodieb. Dlhé roky slúžili Novomešťanom ako útočište pred nepriateľskými vpádmi Tatárov a Turkov počas kurtských vojen. Tradovalo sa, že tieto chodby viedli až na Čachtický hrad.

Mestská veža v Trenčíne opäť otvorená

01.06.2006 -
Mestská veža v Trenčíne opäť otvorená

Prvý jún je dňom detí a zároveň dňom, kedy sa už tradične spúšťa sezóna mestskej veže. Pre deti sú však oslavy tohto sviatku pripravené na sobotu 3.6., kedy budú mať možnosť, okrem zaujímavého programu v centre mesta, v sprievode dospelých navštíviť zdarma mestskú vežu a pokochať sa pohľadom na naše mesto.

Rodáci - Dionýz Štúr

29.03.2006 -
Rodáci - Dionýz Štúr

V druhej polovici 19. storočia sa vo vedeckých kruhoch stalo neprehliadnuteľným meno jedného z najvýznamnejších Slovákov. Prírodovedca, ktorý svojimi vynikajúcimi výsledkami v oblasti geológie, fytopaleontológie a botaniky vytýčil smer novodobého výskumu v strednej Európe. Dňa 2. apríla 1827 sa v Beckove Johane Riznerovej a Jozefovi Štúrovi narodil syn, ktorý bol pokrstený na mená Dionysius, Rudolphus, Josephus. Neskôr sa v Európe, ale i vo svete preslávil pod menom DIONÝZ ŠTÚR.

Rodáci - Jozef Ľudovít Holuby (1836 - 1923)

10.03.2006 -
Rodáci - Jozef Ľudovít Holuby (1836 - 1923)

VÝZNAMNÁ SLOVENSKÁ VEDECKÁ A KULTÚRNA OSOBNOSŤ

Narodil sa 25. marca 1936 v rodine evanjelického kňaza v Lubine pri Novom Meste nad Váhom. Stredné školy navštevoval v Modre a Bratislave, kde sa pod vplyvom svojho učiteľa L. Csádera začal zaujímať o botaniku.

O živote a diele Ľudovíta Holubyho sa dočítate viac v nasledujúcom článku.

Pocta Dominikovi Štubňovi-Zámostskému

04.01.2006 -
Pocta Dominikovi Štubňovi-Zámostskému

Pred dvoma týždňami sme si pripomenuli 100. výročie narodenia zakladateľa detskej veršovanej literatúry na Slovensku. Od roku 1945 sa natrvalo usadil v Novom meste nad Váhom, kde pôsobil ako učiteľ. Miloval toto mesto a Novomešťania milovali jeho.

Rodáci - Ľudmila Riznerová - Podjavorinská

02.01.2006 -
Rodáci - Ľudmila Riznerová - Podjavorinská

* 26.04.1872 Horné Bzince (Bzince pod Javorinou
+ 02.03.1951 Nové Mesto nad Váhom

Od života ako osoba nečakala som ničoho – a život dal mi nesmierne mnoho tým, že naplnil sa obsahom poézie.


index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet