Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 18


Prameň > 2007 > Zdravie

Zdravie
rok 2007

Počet nemocníc v minimálnej sieti klesol

22.10.2007 -
Počet nemocníc v minimálnej sieti klesol

Tento týždeň by mala vláda na svojom zasadaní prerokovať nové nariadenie minimálnej siete. V minulom týždni ministerstvo znížilo počet nemocníc, s ktorými budú musieť zdravotné poisťovne uzatvoriť zmluvy. Vypadli nemocnice Trenčianskeho samosprávneho kraja a v zozname je len Fakultná nemocnica v Trenčíne.

Spochybnenie nepriaznivého hodnotenia

06.09.2007 -
Spochybnenie nepriaznivého hodnotenia

Health Policy Institute (HPI) vypracoval hodnotenie slovenských zdravotných poisťovní. Kým súkromné poisťovne s HPI spolupracovali, komunikovali a výsledky hodnotenia brali ako podnet na ďalšie zlepšovanie, štátne zdravotné poisťovne sa s predstaviteľmi HPI odmietli stretnúť. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič a štátne poisťovne považujú rating za neobjektívny. Podľa ministra sú totiž štátne poisťovne na špičke, lebo ich garantuje štát.

Pozor na čínske pasty!

21.08.2007 -
Pozor na čínske pasty!

Máme tu opäť varovanie Úradu verejného zdravotníctva SR. Tentoraz upozorňuje na osem nebezpečných zubných pást z Číny. Niektoré sú v balení so zubnými kefkami.

Pasty obsahujú dietylén glykol!

Nekúpte si závadný výrobok!

16.07.2007 -
Nekúpte si závadný výrobok!

Riaditeľ Úradu verejného zdravotníctva Ivan Rovný informoval o nebezpečných výrobkoch na slovenskom trhu. V prvom rade ide o výrobky do kúpeľa od firmy Dresdner Essenz z Nemecka. A v druhom rade sú hrozbou zubné pasty z Číny. Tieto výrobky môžu spôsobiť závažné zdravotné problémy, kómu ba i smrť.

Prevencia pred prehriatím organizmu

16.07.2007 -
Prevencia pred prehriatím organizmu

V práve prebiehajúcich horúcich dňoch nezabudnite na dostatok tekutín. Lepšie sa budete cítiť po ľahšej strave, počas horúceho dňa sa odporúča vyhýbať konzumácii mäsa. Oblečenie zvoľte radšej vzdušné a obmedzte pohyb na ostrom slnku.

5. jún - Svetový deň životného prostredia

05.06.2007 -
 5. jún - Svetový deň životného prostredia

Už vyše 20 rokov si každoročne vďaka iniciatíve OSN 5. júna pripomíname Svetový deň životného prostredia - World Environment Day.

Rozhodnite, či sa bude v baroch a reštauráciách fajčiť!

01.06.2007 -
Rozhodnite, či sa bude v baroch a reštauráciách fajčiť!

Zapojte sa do petície a vyjadrite, či ste ZA alebo PROTI

Je náš boj s rakovinou naozaj úprimný?

08.05.2007 -
Je náš boj s rakovinou naozaj úprimný?

Na Slovensku (okolo 5 miliónov obyvateľov) registrujeme ročne viac, ako 23 000 nových prípadov rakoviny a takmer 11 000 tisíc úmrtí na túto chorobu. Očakáva sa však, že do roku 2020 stúpne jej výskyt až o 50 percent.

Prvosienka jarná

10.04.2007 -
Prvosienka jarná

V týchto dňoch na prechádzke lesom môžete nájsť Prvosienku jarnú. Rastie najmä vo svetlejších listnatých lesoch. Nájdeme ju i na horských lúkach a kopcoch. Vyskytuje sa takmer v celej Európe a jej príbuzné druhy rastú aj pri Kaukaze a vo východnej Ázii. Teraz, pri premenlivom jarnom počasí, je šálka prvosienkového čaju vhodnou prevenciou pred chorobami.

Fialka voňavá

25.03.2007 -
Fialka voňavá

Túto jar sa vyskytuje v hojnom počte fialka voňavá. Je to jedna z najstarších liečivých rastlín. Ide o trvácu rastlinu s nápadnými vždy príjemne voňavými kvetmi. Rastie v kroviskách, na medziach a vo svetlých lesoch. Rastliny rastúce v tieni majú tmavšie kvety a sú voňavejšie.

Pľúcnik lekársky

18.03.2007 -
Pľúcnik lekársky

Ak už máte nazbieraný podbeľ, na dnešnom nedeľnom výlete vyhľadajte pľúcnik. Rastie na čerstvých, tienistých, na minerálne látky bohatších stanovištiach, v listnatých humóznych lesoch, krovinách od nížin do podhorského stupňa. Kvitne od marca do mája a včelám poskytuje bohatú nektárovú pašu a trocha peľu. Srstnanté listy často so svetlými škvrnami pripomínali našim predkom choré pľúca. Keďže choré pľúca aj lieči, dostal názov Pľúcnik lekársky.

Podbeľ liečivý

11.03.2007 -
Podbeľ liečivý

Na prechádzkach marcovou prírodou sa môžeme stretnúť aj s práve kvitnúcou, vytrvalou a rýchlo sa rozrastajúcou bylinkou - podbeľom liečivým. Vyskytuje sa na okrajoch lesov, na poliach, lomoch, lúkách a ďalších slnečných miestach. Rusi mali pre podbeľ názov „matka a macocha“. To kvôli jeho listom – spodná časť je mäkká a vrchná tvrdá. To je prenesenie hlavných čŕt matky a macochy v ruskom folklóre.

Rodová podmienenosť násilia a možnosti jej eliminácie

15.02.2007 -
Rodová podmienenosť násilia a možnosti jej eliminácie

V tomto článku sa postupne pokúsime objasniť pojmy ako je násilie, týranie, rodovo podmienené násilie – s tým súvisiace násilie páchané na ženách, rodová rovnosť a

Európska zdravotná poisťovňa

05.02.2007 -
Európska zdravotná poisťovňa

Táto zdravotná poisťovňa bola založená kapitálom spoločnosti J&T Finance Group. 24. apríla 2006 podpísala s Asociáciou súkromných lekárov SR Zmluvu o dohodovacom konaní. 24. 5. 2006 Európska zdravotná poisťovňa vstúpila do Združenia zdravotných poisťovní. Dnes tu máme spoločnosť, ktorá prevádzkuje nemocnice a nevylučuje ani vstup na trh s liekmi.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti - UNION

14.01.2007 -
Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti - UNION

Ku dnešnému dňu má Union ZP uzatvorených takmer 5.000 zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, vrátane zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti, pričom našim cieľom je vytvorenie čo najširšej siete poskytovateľov. „Môžem potvrdiť záujem lekárov a zdravotníckych zariadení o zmluvy s našou zdravotnou poisťovňou, denne nám prichádzajú podpísané stovky zmlúv.“ hovorí Ing. Elena Májeková, členka predstavenstva a riaditeľka Sekcie poistného kmeňa a nákupu zdravotnej starostlivosti Union ZP.

Situácia ohľadom preukazov verejného zdravotného poistenia

12.01.2007 -
Situácia ohľadom preukazov verejného zdravotného poistenia

Bratislava, 11. január 2007 – 1. januára 2007 začala Union zdravotná poisťovňa, a. s. (Union ZP) poskytovať služby verejného zdravotného poistenia svojim viac ako 462.000 poistencom. V dňoch 6. novembra – 22. novembra 2006 poisťovňa rozoslala všetkým klientom preukaz poistenca verejného zdravotného poistenia doporučenou poštovou zásielkou do vlastných rúk.

Nedajte sa oklamať reklamou.

07.01.2007 -
Nedajte sa oklamať reklamou.

Práve sme absolvovali najkrajšie sviatky v roku, na ktoré sa tešíme po celý rok. Snažíme sa prekvapiť svojich najbližších rôznymi darčekami. K týmto sviatkom nerozlučne patrí aj bohato prestretý stôl. A toto je dôvod na druhý efekt vianočných sviatkov – priberanie.

Zmluvy medzi lekármi a zdravotnými poisťovňami

03.01.2007 -
Zmluvy medzi lekármi a zdravotnými poisťovňami

Aktuálnou témou prvých januárových dní je nadobudnutie platnosti zmeny zdravotnej poisťovne. Väčšine klientov už tzv. kartičky poistenca prišli, no niektorí majú doma len akceptačné listy. Netreba sa obávať tohto stavu, lebo pri zdravotnej starostlivosti sa dá preukázať aj spomínaným listom. V tomto týždni preukazi poistenca určite každému prídu. Inou obavou je nepodpísanie zmluvy medzi poisťovňou a lekárom.


index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet