Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 28


Prameň > 2007 > Životné prostredie

Životné prostredie
rok 2007

Keporkaky prežijú japonský veľkolov

24.12.2007 -
Keporkaky prežijú japonský veľkolov

Množstvo veľrýb sa v tomto období zdržiava neďaleko antarktického pobrežia. Túto oblasť vyhlásila Austrália za veľrybiu rezerváciu. Rekordne veľká japonská flotila sa tam chystá uloviť viac ako 1000 veľrýb. Medzi nimi malo byť aj 50 ohrozených keporkakov, ktoré budú ušetrené. Je to úspech austrálskeho nátlaku. Japonsko sa rozhodlo urobiť toto gesto, aby zmiernilo zhoršovanie vzťahov s Austráliou.

Strana zelených chce zachrániť Považský Inovec

21.12.2007 -
Strana zelených chce zachrániť Považský Inovec

V pohorí Považského Inovca sa snaží kanadská firma Ultra Uránium získať povolenie na ťažbu uránu. V súčasnosti má táto firma od Ministerstva životného prostredia SR vydané dve právoplatné rozhodnutia o určení geologického prieskumného územia na zistenie výskytu uránovej rudy vhodnej na ťažbu.

Vyššie emisné kvóty pre SR

08.12.2007 -
Vyššie emisné kvóty pre SR

Európska komisia potvrdila, že Slovensko získa vyššie emisné kvóty. Oproti pôvodnému návrhu sa môže v SR vypustiť do ovzdušia o 1,8 milióna ton emisii CO2 ročne viac. Ide o zvýšenie o 5,5 %.

Miliardy eur do obnoviteľných zdrojov

26.11.2007 -
Miliardy eur do obnoviteľných zdrojov

Najväčší znečisťovateľ životného prostredia v Európe - nemecká energetická spoločnosť RWE, plánuje ročne investovať minimálne 1 mld. eur do obnoviteľných zdrojov energie. V súčasnosti z obnoviteľných zdrojov pochádza okolo 5 % celkovej produkcie spoločnosti.

Obce mikroregiónu Považský Inovec ťažbu uránu nechcú

16.11.2007 -
Obce mikroregiónu Považský Inovec ťažbu uránu nechcú

Obce Selec a Kálnica boli bývalým komunistickým režimom odpísané na zánik. Mal sa tu ťažiť urán. Táto hrozba opäť máta obyvateľov mikroregiónu pod Považským Inovcom.
Obce vidia svoju perspektívu v rozvoji cestovného ruchu. Veď územie má kultúrne a prírodné danosti. Zvíťazí zdravý rozum, či moc peňazí?

Prečo politici potrebujú lykožrúta

12.11.2007 -
Prečo politici potrebujú lykožrúta

V priebehu posledných dní vyšli v STV, SME a Hospodárskych novinách tri podstatné materiály. Zapadajú do seba ako kamienky mozaiky. Pred očami nám prebieha scenár, akoby okopírovaný z kšeftu tisícročia – veľkej privatizácie v 90-tych rokoch. Namiesto privatizovaného priemyslu si dosaďte najväčší surovinový zdroj Slovenska – lesy a drevo v nich.

Ad: Podporte hromadnú pripomienku Ekofóra k Správe o zdravotnom stave lesov

30.10.2007 -
Ad: Podporte hromadnú pripomienku Ekofóra k Správe o zdravotnom stave lesov

Ďakujeme všetkým, ktorí hromadnú pripomienku podporili. Pripomienkovacie konanie skončilo včera o polnoci - dovtedy bolo možné pripomienky podpísať. Podpisy boli automaticky elektronicky zaslané na príslušnú adresu pracovníka MP SR. Aj vďaka vám sa nám podarilo zozbierať dostatok podpisov a MP SR s nami bude rokovať o našej pripomienke.
Blaškovič

Podporte hromadnú pripomienku Ekofóra k Správe o zdravotnom stave lesov

29.10.2007 -
Podporte hromadnú pripomienku Ekofóra k Správe o zdravotnom stave lesov

Vážení priatelia,

podporte prosím hromadnú pripomienku občanov k Správe o zdravotnom stave lesov a k návrhu uznesenia Vlády SR k tejto správe.
Ekofórum je presvedčené, že tento iniciatívny materiál z dielne MP SR je napísaný na politickú objednávku strany HZDS-ĽS. Jeho cieľom je „posvätiť“ navýšenie ťažieb a masívny prílev verejných peňazí do lesného hospodárstva, najmä do štátnych lesov. Tomuto cieľu bola podriadená aj tendenčná, miestami až nezmyselná argumentácia Správy ako aj úlohy vyplývajúce z návrhu uznesenia vlády k tejto Správe. Preto žiadame o stiahnutie tohto materiálu.

Kauza medveď a kormorán

19.10.2007 -
Kauza medveď a kormorán

- Tlačová správa Strany zelených -
Republikový koordinačný výbor Strany zelených vydal stanovisko ku "kauzám medveď a kormorán".
„Prečo vláda nevyužíva fondy EU určené na podporu životného prostredia?“

Tichá správa z Tichej doliny

05.10.2007 -
Tichá správa z Tichej doliny

Od ukončenia blokády v apríli 2007 sa v Tichej a Kôprovej doline neťaží.Zaslúžilo sa o to takmer 25 tisíc ľudí podpísaných pod výzvu za trvalú ochranu Tichej doliny, účastníci blokády, akcie ÚCHO (územie chránené občanmi), stovky vedcov a pracovníkov štátnej ochrany prírody, ktorí sa nebáli vyjadriť svoj názor(a z ktorých viacerí následne stratili prácu) a mnohí ďalší.Napriek tomu je hrozba návratu strojov do územia stále aktuálna.

Ekopolis vyhlasuje druhý ročník programu Zelené oázy

18.09.2007 -
Ekopolis vyhlasuje druhý ročník programu Zelené oázy

Nadácia Ekopolis vyhlasuje 2. ročník environmentálneho grantového programu Zelené oázy, ktorý podporí najlepšie nápady zamerané na pomoc životnému prostrediu. V tomto ročníku bude na projekty rozdelených celkom 1, 7 milióna korún.

Podpora z Recyklačného fondu

14.09.2007 -
Podpora z Recyklačného fondu

Tlačová tajomníčka Recyklačného fondu Ivana Luptáková informovala, že podporia projekty zberu a zhodnocovania odpadov ďalšími 152 miliónmi Sk. Na augustovom zasadnutí Správnej rady vyhoveli desiatim žiadostiam o dotácie.

Konferencia vo Viedni bez hmatateľných výsledkov

03.09.2007 -
Konferencia vo Viedni bez hmatateľných výsledkov

Snaha ukončiť medzinárodnú konferenciu o klimatických zmenách so stanovenými záväznými cieľmi sa nepodarila. Delegáti vo Viedni iba vyjadrili všeobecný záujem, aby priemyselné krajiny do roku 2020 znížili emisie skleníkových plynov o 25 až 40 percent v porovnaní s rokom 1990.

Jedy vo Váhu

07.08.2007 -
Jedy vo Váhu

Vo vážskom kanáli pri Dubnici nad Váhom, kde pred týždňom uhynuli tony rýb, bolo 40-násobné množstvo ortuti oproti povoleným limitom. Vyplýva to z analýzy troch odobratých vzoriek vody. Ďalšími zistenými chemikáliami boli dusitany a amoniak.

Nekúpte sa vo Váhu!

02.08.2007 -
Nekúpte sa vo Váhu!

Obyvatelia nášho regiónu by mali niekoľko dní zabudnúť na kúpanie a lovenie rýb z Váhu. Po úhyne rýb od vodnej elektrárne Ilava po elektrocentrálu Dubnica nad Váhom steká kontaminovaná voda ďalej na juh. Príčina stále nie je známa, čaká sa na analýzu z odobratých vzoriek.

Teplotné rekordy ohrozujú les

22.07.2007 -
Teplotné rekordy ohrozujú les

V tomto týždni padali na Slovensku teplotné rekordy. Bolo u nás dokonca teplejšie ako v Stredomorí. V Novom Meste nad Váhom sa teplota vyšplhala na 38 °C. Lesníci varujú pred otvoreným ohňom v našich lesoch.

Jánska búrka Lomidrevo

22.06.2007 -
Jánska búrka Lomidrevo

Včera večer, práve v okamihu letného slnovratu, sa cez Nové Mesto nad Váhom prehnala 3-oj hodinová búrka so silným vetrom. Miesto jánskych vatier, tak boli blesky, hromy, množstvo vody a ničivý víchor. Ráno sa mesto prebudilo do nebývalej ekologickej katastrofy. Najviac poškodené boli parky. Likvidácia spadnutej drevnej hmoty bude trvať niekoľko dní.

Kálnický urán

14.06.2007 -
Kálnický urán

Kanadská firma Ultra Uranium so sídlom vo Vancouveri získala v zastúpení RNDr. Jozefom Komoňom zo Spišskej Novej Vsi 19. 7. 2005 právoplatné rozhodnutie od Ministerstva životného prostredia SR o určení prieskumného územia v lokalite Kálnica – Selec na prieskum náleziska uránu. Lokalita leží v pohorí Považský Inovec vzdialená 6 km od Nového Mesta nad Váhom a 13 km od mesta Trenčín v obciach Kálnica, Selec, Trenčianske Stankovce, Beckov.

Stále čakáme na výsledok vyšetrovania

30.05.2007 -
Stále čakáme na výsledok vyšetrovania

Pred mesiacom Slovenská inšpekcia životného prostredia zastavila ťažbu v Kôprovej a Tichej doline. Organizácia Greenpeace si dala urobiť analýzu ťažby v právnej kancelárii Dedák & Partners. Verdikt znie: „Ťažbu Štátnych lesov TANAP v Tichej a Kôprovej doline možno považovať za nezákonnú.“

Zber odpadu s obsahom škodlivín

15.05.2007 -
Zber odpadu s obsahom škodlivín

Nové Mesto nad Váhom - Dnes a zajtra môžete využiť 4 zberné miesta v uliciach mesta. Ak zodpovedne uchovávate staré domáce spotrebiče, telekomunikačné zariadenia, spotrebnú elektroniku, svetelné zdroje, kyseliny, farby, ..., tak práve prišla vhodná chvíľa na ich vyhodenie.

Staršie>>

index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet