Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 22


Prameň > 2007 > Po rodnej hrude

Po rodnej hrude
rok 2007

Evanjelický kostol v Zemianskom Podhradí

09.12.2007 -
Evanjelický kostol v Zemianskom Podhradí

Klasicistický kostol v Zemianskom Podhradí je postavený na mieste bývalého močiara. Ako základy stavby poslúžili do močaristej pôdy zabíjané dubové pylóny. Má elipsovitý pôdorys a v celej strednej Európe sú takéto kostoly len dva (tu a v Nemecku). Má štvoro dverí, ktoré vedú na každú svetovú stranu a ani jedny nie sú hlavné.

Hradisko Zemianske Podhradie

02.12.2007 -
Hradisko Zemianske Podhradie

Hradisko nad Zemianskym Podhradím obývali nositelia lužickej kultúry. Ide o sídlisko z neskorej doby bronzovej (1000 až 700 pred našim letopočtom). Nálezisko odhalilo opevnené hradisko chránené mohutným skalným hrebeňom zo severozápadnej strany a umelým násypom (valom) a priekopou z ostatných strán.

Kostolec

23.11.2007 -
Kostolec

- veľkomoravský veľmožský dvorec z 9. storočia -
Názov Kostolec nesie ostrožný výbežok pohoria Považský Inovec s výškou 210 m.n.m. Svojou polohou dominuje priľahlej časti Považia a poskytuje nádherný výhľad na široké okolie.

Bošáca a Nová Bošáca

11.11.2007 -
Bošáca a Nová Bošáca

Najstaršie dejiny územia, ktoré tvorí dnešnú obec Nová Bošáca, sú späté z históriou neďalekej obce Bošáca, ktorej súčasťou kedysi bola a s históriou moravsko-slovenskej hranice, čo ohraničuje územie Novej Bošáce od západu.

Mesto Stará Turá

20.10.2007 -
Mesto Stará Turá

Na Prameni som objavil informáciu, že "Stará Turá sa písomne spomína už v roku 1216 ako príslušenstvo hradu Čachtice". Okrem dosť "nešťastnej" formulácie, by som sa chcel spýtať z akého zdroja ste tento údaj (rok) čerpali? Mesto Stará Turá vo svojej histórii totiž uvádza rok 1392 ako rok prvej písomnej zmienky. Ak máte záujem, zasielam vám stručnú, ale ucelenú charakteristiku mesta Stará Turá pre výmenu "História Starej Turej" na vašich stránkach.

Slovensko opúšťajú prvé migrujúce druhy vtáctva

22.08.2007 -
Slovensko opúšťajú prvé migrujúce druhy vtáctva

Vtáctvo sa pripravuje na jesennú migráciu. Kufre majú zbalené dažďovníky, lastovičky, bociany ale tiež ďalšie druhy. Prvým druhom, ktorý opúšťa Slovensko a odlieta do zimovísk až do Južnej Afriky je dažďovník tmavý. Populácia tohto druhu naše územie opustila už v strede augusta.

Mohyla v Očkove

13.05.2007 -
Mohyla v Očkove

Mohyla náčelníka velatickej kultúry sa nachádza asi kilometer od dedinky Očkov – oproti miestnemu cintorínu. Ide o sídlisko zo staršej doby bronzovej nad touto malebnou obcou. Areál je stálou expozíciou Trenčianskeho múzea (Otvorené: Utorok - Nedeľa 9:00 -16:00).

Tematínske vrchy

06.05.2007 -
Tematínske vrchy

Národná prírodná rezervácia Tematínske vrchy sa rozprestiera od strednej časti hrebeňa Považského Inovca (Nízky Inovec) až po údolie Váhu. Geologické podložie tvoria karbonáty, najmä biele dolomity, vďaka ktorým získalo územie takmer stredomorský vzhľad. Prevažne južná expozícia, dolomitické podložie a nedostatok povrchových vodných tokov spôsobili, že táto oblasť predstavuje suchý a teplý „ostrov“ medzi karpatskými lesmi.

História Čachtíc

13.04.2007 -
História Čachtíc

Čachtický hradný vrch bol obývaný už v praveku. Ako ukazujú archeologické nálezy, človek tu žil už v roku 30 000 pred n. l. Neďaleká lokalita pri Moravanoch (nález Moravanskej Venuše) má priamu náväznosť na náleziská "stanice lovcov mamutov" v obci. Na hradnom vrchu boli nájdené početné nálezy rôznych predmetov z bronzu, železa a črepov z nádob, vykopaných na hradných nádvoriach pri rôznych prácach alebo pozbieraných v blízkosti hradu.

Snežienka jarná

06.04.2007 -
Snežienka jarná

Ak sa vyberiete v týchto dňoch na Veľkú Javorinu, môžete sa pokochať kobercami snežienky jarnej. V lesíku už pár metrov pod vysielačom zočíte rozkvitnuté hlávky zvestovateľov jari. Naša fotografia je z 5. apríla na pravé poludnie.

História Kálnice

02.04.2007 -
História Kálnice

Obec je v 14. storočí písomné doložená pod názvom Kabucza. Patrila rodine Kálnických, neskôr panstvu Beckova. Delila sa podľa majiteľov na Panskú a Rožňovú Kálnicu. Obe splynuli v 19. storočí. Obyvateľstvo sa zaoberalo vinohradníctvom a poľnohospodárstvom, tkaním plátna a šitím krojov.

História obce Beckov

23.03.2007 -
História obce Beckov

Máloktoré mesto na Slovensku má také bohaté dejiny ako Beckov. Archeologické nálezy tejto oblasti pochádzajú z lužickej kultúry z mladšej doby bronzovej. Už za čias Veľkej Moravy tu uprostred sídlisk stála pevnosť, ktorú neskôr vystriedalo župné sídlo a začiatkom 13. storočia hrad s podhradím a kostolom. Prvá písomná zmienka o obci pod menom Blundix pochádza z roku 1208. Podľa listiny Belu IV. r. 1258 sa stal Beckov kráľovským mestom.

Hrad Tematín

15.03.2007 -
Hrad Tematín

Tematín je jedným z najvyššie položených hradov na Slovensku, na ktorý je aj najdlhší výstup. No tým skôr ho vidno z považskej nížiny medzi Novým Mestom nad Váhom a Piešťanmi vysoko na končiari jedného z vrchov.

Beckovský hrad

08.03.2007 -
Beckovský hrad

Beckovský hrad je na 70 metrovom vápencovom brale nad obcou Beckov. Tvorí krásnu krajinnú dominantu. Spomína sa už v Anonymovej kronike z prelomu 12. a 13. storočia. Koncom 13. storočia patril medzi najvýznamnejšie hrady v Uhorsku, no najväčší rozkvet dosiahol na preome 14. a 15. storočia, keď sa dostal do rúk Stiborovcov a zmenil sa na gotický hrad s vysokými vežami. Vtedy mu vybudovali dokonalý obranný systém a stalo sa z neho veľkolepé feudálne sídlo.

História Myjavy

26.02.2007 -
História Myjavy

Kopcovité územie medzi stredovekými feudálnymi hradmi Brančom a Čachticami bolo v 9. - 13. stor. zalesnené a neosídlené. Všetko však svedčí o tom, že toto územie bolo práve tak zalesnené a neosídlené už aj v predhistorických časoch.

Stretnutie na námestí.

20.02.2007 -
Stretnutie na námestí.

Už som toho počul dosť, ale nikdy som tomu nevenoval pozornosť. Až som to zažil na vlastnej koži. Vždy som si povedal, čo už stým môžeme spraviť, jednoducho to tak niekto navrhol a niekto to tak schválil.
Na mysli mám naše krásne kamenné (betónové) námestie.

História Starej Turej

19.02.2007 -
História Starej Turej

Obec sa písomne spomína už roku 1216 ako príslušenstvo hradu Čachtice. V písomnej zmienke z roku 1392 sa spomína ako Tur. Vtedy kráľ Žigmund daroval Čachtický hrad a panstvo vojvodovi Ctiborovi. Mestské práva dostala Turá roku 1467 vo výsostných listinách od Mateja Korvína za zlapanie bratríka Švehlu. Bol to bývalý žoldnier, ktorý začal drancovať a postavil sa proti kráľovi. Chytili ho pod Javorinou, keď spal a zviazaného ho odviedli do Čachtíc.

Bol to, či nebol to novomestský park?

13.02.2007 -
Bol to, či nebol to novomestský park?

Bol to, či nebol to novomestský park? Tak takúto otázku som si položil po tom, čo som absolvoval cestu cez jeden z našich novomestských parkov, konkrétne park Dominika Štubňu – Zámostského.

Gazdovský dvor na Myjave

12.02.2007 -
Gazdovský dvor  na Myjave

Gazdovský dvor sa nachádza na mieste, kde bol pôvodný gazdovský dvor už v 18. storočí. Leží v peknom prostredí myjavského regiónu vedľa evanjelického kostola v Turej Lúke, ktorá bola založená v roku 1580 a časom mala dokonca i svoju kúriu, farnosti, notárstvo, významné osobnosti i svoje kopaničiarske osídlenie. Od roku 1980 sa spojila s mestom Myjava a stala sa jej prímestskou časťou.

Čachtický hrad

10.02.2007 -
Čachtický hrad

Patrí medzi hrady, ktoré sú známe vďaka povestiam i skutočným historickým postavám. Pri prvej zmienke o ňom nemožno nespomenúť meno najznámejšej masovej vrahyne na svete "čachtickej pani" Alžbety Báthoryovej, ktorá tento hrad vlastnila od roku 1604. Za tieto skutky bola roku 1611 odsúdená na doživotné "domáce vezenie". Dnes o takejto minulosti iste veľmi málo hovoria múry zrúcanín Čachtického hradu z 13. storočia.

Staršie>>

index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet