Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 20


Prameň > 2007 > Svetonázor

Svetonázor
rok 2007

Prekážky cesty duchownej

19.12.2007 -
Prekážky cesty duchownej

Veru už pár rokov prostredníctvom diskusií snažím sa vzkriesiť Cestu ducha z hrobu s úspechom nulovým. Lebo tak súdim, že Duch je mŕtvy v nás a potrebuje oživiť. Mnohí
to nechápu a hovoria mi: Veď ciest a dievčat je tu mnoho, len si vybrať. Ale ja hovorím: Dievčat mnoho, ale láska chýba. Isteže aj hier je tu mnoho, ktorými sa ľudia zaoberajú, ale hra na Cestu je ešte stále neprebudená, ani len jej pravidlá nie sú známe. Veď ak myslíte, že tu Cesta je, ukážte mi ju, aby som sa potešil. Povedzte mi, kde sa skrýva, v ktorom kúte je zapadnutá, že ju vôbec nevidno? Ak som slepý a nevidím, prídite a otvorte mi oči. Veď diskusii a hľadaniu pravdy som otvorený, ale diktátu nie.

PROTOKOLY zo zasadnutia sionských mudrcov - č. 5 a 6

15.12.2007 -
PROTOKOLY zo zasadnutia sionských mudrcov - č. 5 a 6

Kapitál musí bezohľadne docieliť slobody pre monopol obchodu a priemyslu, čo sa už prevádza neviditeľnou rukou vo všetkých dieloch sveta. Táto sloboda dá politickú moc priemyselníkom, čo stačí k utláčaniu národa. Dôležitejším je odzbrojovať národy, ako ich viesť do vojny, dôležitejším je zúžitkovať horiace vášne vo svoj prospech ako ich ochladzovať.

O ceste, Ceste a CESTE duchownej

11.12.2007 -
O ceste, Ceste a CESTE duchownej

Či existuje cesta duchowná? A čo to vlastne je, cesta duchowná? Hľadajme odpovede v čistejšom sebe. Teda každá cesta musí viesť odniekiaľ niekam. My musíme vedieť, kde sa nachádzame a kam sa máme dostať. Inak to nie je cesta, ale len blúdenie sem a tam.

Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci

09.12.2007 -
Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci

BUSHOVI PORADCI

Dnes večer: Jak se katastrofický scénář George Bushe o jaderném Íránu rozložil před jeho očima, informoval v pátek večer pořad televize BBC Newsnight.

PROTOKOLY zo zasadnutia sionských mudrcov - č. 3 a 4

26.11.2007 -
PROTOKOLY zo zasadnutia sionských mudrcov - č. 3 a 4

Napnutý zápas o prevahu a nárazy v hospodárskom živote vytvoria, ba v skutočnosti už vytvorili sklamanie, chladnú, nesrdečnú spoločnosť, ktorá bude cítiť hlboký odpor tak k vyššej politike, ako i k náboženstvu. Jej vodcom bude jedine zisk-zlato, čo bude kultom pre materiálne pôžitky, ktoré za zlato možno kúpiť. Potom bez vôle slúžiť dobru a obohacované jedine nenávisťou k privilegovaným, nižšie triedy Gójov pôjdu s nami proti Gójskej inteligencii, ako nášmu konkurentovi o politickú moc.

PROTOKOLY zo zasadnutia sionských mudrcov - č. 1 a 2

05.11.2007 -
PROTOKOLY zo zasadnutia sionských mudrcov - č. 1 a 2

Odložiac frázy, budeme rozprávať o význame každej myšlienky a okolnosti objasníme porovnávaním a vývodmi. Ja teda náš systém formulujem i z nášho i z gójskeho stanoviska.

Treba podotknúť, že ľudia zo zlým inštinktom sú číselné v prevahe nad ľuďmi dobrými a preto najlepšie výsledky v ich ovládaní docieľujú sa násilím a zastrašením, nikdy však nie akademickým rozumkovaním. Každý človek usiluje sa dosiahnuť moci, rád bol by diktátorom, keby mohol, ale málokto by váhal obetovať šťastie iných pre dosiahnutie svojich cieľov.

PROTOKOLY sionských mudrcov - história vzniku

30.10.2007 -
PROTOKOLY sionských mudrcov - história vzniku

Proti Protokolom sionských mudrcov vedú Židia celého sveta proces a žiadajú, aby tieto všade boli zakázané. Na obhajobu a na dokazovanie pravosti Protokolov utvoril sa medzinárodný árijský komitét, ktorý na bernskom pojednávaní odhalí senzačné tajomstvo svetového sprisahania židovskej rasy proti árijským národom! Protokoly sú jedinečnou knihou na svete, ktorá po tridsať rokov stále bola a je po celom svete na nátlak Židov konfiškovaná.

KAUZA ANDREJA HLINKU To si národ nezaslúži

02.10.2007 -
KAUZA ANDREJA HLINKU  To si národ nezaslúži

Minulosť nie je mŕtva. Ba dokonca ani len minulá, napísal slávny americký spisovateľ. A naozaj. V politických sporoch o minulosť o ňu naozaj nikdy nejde – podstatné je to, aký dopad bude mať riešenie sporu na tú najsúčasnejšiu súčasnosť.

Egon Bondy: V boji proti kapitalismu nelze být pokryteckými humanisty

22.09.2007 -
Egon Bondy: V boji proti kapitalismu nelze být pokryteckými humanisty

Rozhovor z podzimu 2004
Ondřej Slačálek

Vznik rozhovoru s Egonem Bondym je popsán v předchozím článku, který obsahuje i kritiku Bondyho názorů, z velké části pro redakci A-kontra naprosto nepřijatelných, byť mnohdy podnětných. Zde lze jen stručně říct, že zatímco první část textu je přepisem rozhovoru (upravovaným jen zcela minimálně), druhá část, oddělená poznámkou, je rekonstrukcí toho, jak rozhovor pokračoval po selhání diktafonu.

Setkání s „idolem“

22.09.2007 -
Setkání s „idolem“

Předmluva k jednomu rozhovoru

Ondřej Slačálek
Na mnoho lidí měl Egon Bondy formující myšlenkový vliv. Mnohé ovlivnilo setkání s tímto „guru undergroundu“. Autor následujících řádků se s Bondym setkal také – až poté, co od něj přečetl stovky nebo možná tisíce stran textu. Setkání bylo spíše než čím jiným ozdravným šokem… Byl podzim 2004. Malý bělovlasý a bělovousý muž v modrém kabátu šel na chodbě staroslavné Filozofi cké fakulty Univerzity Karlovy. Bylo věcí chvilky se s ním představit, vnutit mu několik kusů A-kontra a domluvit si s ním na zítřek rozhovor. Ten se odehrál v malé kavárně Divadla v Celetné a vlastně ani nešlo o rozhovor, spíš o přednášku, občas přerušovanou pokusy o nesouhlas.

Žijeme v ekonomickom stredoveku - tak skúsme niečo spraviť, aby sme si priblížili novovek

20.09.2007 -
Žijeme v ekonomickom stredoveku - tak skúsme niečo spraviť, aby sme si priblížili novovek

Na pozadí diskusie v BL k článku Jozefa Víta: „Ekonomie - věda nebo naboženstvi?“, som niekoľkým diskutujúcim sľúbil, že k predmetnej téme sa vrátim zo širšieho historického i vecného hľadiska. Dnes svoj sľub plním. Andrej Sablič

Motto:
„Súčasná ekonómia je síce dnes „veda“ o peniazoch
a o ich používaní, ale sudičky jej určili iný osud, bude
to raz veda o ľuďoch a ich práci pre spoločné blaho“.
Autor

Proč hoří Kodaň

04.09.2007 -
Proč hoří Kodaň

Záběry hořící čtvrti Nørrebro pronikly po půl roce opět do hlavních zpravodajských relací. V nedělních večerních zprávách je mohli vidět i diváci Novy a České televize. Krátké šoty, kde v nočních ulicích šlehají plameny a probíhají bitky s policii byly doplněny reakcemi kodaňských obyvatel, kteří vyjadřovali nepochopení pro násilné protesty.
Český divák se nedozvěděl téměř nic o podstatě ani historii konfliktu spojeným se zničením kodaňského domu mládeže - Ungdomshuset. V paměti mu měl uvíznout pouze dojem o levicových radikálech a výtržnících, jejichž jedinou zábavou a povyražením je zapalovat auta.

Text vystoupení ruského prezidenta Vladimíra Putina na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově 10. února 2007

04.07.2007 -
Text vystoupení ruského prezidenta Vladimíra Putina na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově 10. února 2007

Jsem velmi vděčný za pozvání na tak významnou konferenci, kde se shromáždili politici, podnikatelé, experti a představitelé armády z více než 40 zemí světa.
Formát konference mi dává možnost vyhnout se „zbytečnému politesu" a nutnosti hovořit učesanými a slušivými, ale prázdnými diplomatickými frázemi. Formát konference mi umožňuje říct to, co si skutečně myslím o problematice mezinárodní bezpečnosti. A jestliže se našim kolegům moje úvahy budou zdát příliš polemicky zaostřené či nepřesné, prosím Vás, nezlobte se na mne - je to přece jen pouze konference. A doufám, že nám pan Teltschik nerozsvítí „červené světlo" po 2-3 minutách mého proslovu.

O chápavých, nechápavých a napodobňujúcich.

28.06.2007 -
O chápavých, nechápavých a napodobňujúcich.

Strávil som v troch školách sedemnásť rokov a všimol som si, že sú ľudia chápavejší i menej chápaví. Tí druhí, ktorých bola väčšina, ktorí nemali vlastné pochopenie, boli nútení učiť sa veci naspamäť. Niektorí sa naučili memorovať celé strany z knižiek, možno mali výborné známky, ale aj tak veci nepochopili.

RADAR USA V ČR

21.06.2007 -
RADAR USA V ČR

Co nám politici "zapomněli" říct?
25.1.2007 René Bartošek *1970. (Sedm let žije v USA.)

Podmínky americké vlády ohledně statusu své případné vojenské základny v České republice jsou de-facto státem ve státě. Praha by neměla právo vstupu do základny, možnost kontroly jakýchkoliv aktivit americké strany.

Prorokmi predpovedaný čas Veľkého obratu na Zemi i vo vesmíre

27.05.2007 -
Prorokmi predpovedaný čas Veľkého obratu na Zemi i vo vesmíre

Sme súčasníkmi vývojovej epochy ľudstva na Zemi, v ktorej by sa mali naplniť mnohými prorokmi zaznamenané proroctvá a predpovede ako aj vízie a tušenia mnohých známych osobností našej minulosti. Toto je mnohým dobre známe. Málokto si však uvedomuje, že v tejto dobe sa naplní predovšetkým logická dôslednosť pôsobenia prírodných Zákonov, ktoré majú svoj pôvod v Zákonoch univerzálnych – v Zákonoch Stvorenia.

Základné omyly dnešného kresťanstva

02.05.2007 -
Základné omyly dnešného kresťanstva

... rasizmus ... neznášanlivosť ... náboženstvo strachu ... fiktívny večný život ... zbožštenie Ježišovej osoby ... prekrútenie významu Ježišovej obete ...

Bol som učeníkom Ježiša, teraz som žiakom Krista

20.03.2007 -
Bol som učeníkom Ježiša, teraz som žiakom Krista

... alebo o univerzálnom bytí ...

Sklamania zo všetkého možného (vrátane sklamania zo seba samého) a túžba po šťastnom a zmysluplnom živote, priviedli ma k duchovnému hľadaniu. Hľadanie priviedlo ma po roku k učiteľovi menom Ježiš, zvaný Kristus (po grécky Chrestos, po hebrejsky a arabsky Mesiah, po slovensky Pomazaný). Zapáčili sa mi jeho ušľachtilé slová, v ktorých bolo cítiť aj hĺbku pravdy, aj záchranu človeka od všetkých trápení a problémov. Pochopil som, že to najzmysluplnejšie, čím človek môže v živote byť, je stať sa jeho učeníkom. Bolo to niečo, čo robí človeka aj spoločensky užitočným, aj vnútorne spokojným, navyše ponúka dobrodružstvo hľadania a objavovania pokladov života. Tak som nastúpil Školu.

O kresťanskom uctievaní

06.02.2007 -
O kresťanskom uctievaní

Otázka: Milan, prečo ty nehovoríš ani nepíšeš o našom Pánovi a Spasiteľovi Ježišovi Kristovi? Ako môžeš hlásať duchovný rozvoj bez neho? Podľa toho poznávame, že tvoje učenie nie je od Boha. A čo nie je od Boha, to je od diabla.

Nie som kresťan, som len Ježišov učeník

01.01.2007 -
Nie som kresťan, som len Ježišov učeník

Z dobre informovaných zdrojov som sa dozvedel, že byť kresťanom znamená veriť v ten známy príbeh o prestúpení a treste, o vyhnaní z raja, o zástupnej obeti, o večnej blaženosti pre poslušných a večných mukách pre neposlušných. Nuž, keby som nečítal Bibliu a keby som nebol hľadajúcim múdrosť, dobro a prosperitu duše i ducha, veru by som takúto bájku obišiel a venoval sa radšej iným bájkam, či už z Dobšinského, z Tisíc a jednej noci alebo aj z Biblie. Je totižto mnoho iných bájok a príbehov, ktoré obsahujú v sebe aj hlbokú múdrosť, aj konečné dobro. Ale táto bájka mi vôbec nepripadá ani múdra, ani dobrá. Prečo?

Staršie>>

index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet