Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 31

Najčítanejšie články

> Hlávkový šalát [ 15454 ]
> Očista organizmu [ 15453 ]
> Kaleráb [ 14118 ]
> Hrach [ 11487 ]
> Marhule [ 8605 ]
> Karfiol [ 8244 ]
> Kukurica [ 8087 ]
> Reďkovka [ 7648 ]


Prameň > 2008 > Zdravie

Zdravie
rok 2008

JAK ÚSPĚŠNĚ VYLÉČIT RAKOVINU

26.09.2008 -
JAK ÚSPĚŠNĚ VYLÉČIT RAKOVINU

Lze rakovinu vyléčit práškem do pečiva a javorovým sirupem? Očividně ano. Tato informace probleskla novinovými titulky, ale stejně tak rychle byla potlačena.

Urino t e r a p i a I.

15.09.2008 -
Urino t e r a p i a  I.

„Neprešiel púšťou a nedostal sa k oáze, kto sa nenaučil piť z vlastnej nádoby!“

Karfiol

17.08.2008 -
Karfiol

Botanicky sa nazýva kapusta obyčajná karfiolová. Jeho pôvod je v Stredomorí. Egypťania karfiol pestovali vraj už pred 2000 rokmi. V teplejších oblastiach, ako napr. v Španielsku, sa pestuje celoročne. V našich oblastiach si túto zeleninu vychutnávame od leta do zimy.

Egreše

06.08.2008 -
Egreše

Egreš má svoj pôvod v prednej Ázii. Odtiaľ sa rozšíril do Európy. V Rusku bol egreš pestovaný už v 11. storočí. Podľa niektorých záznamov sa v 15. storočí pestoval okolo Moskvy. V západnej Európe sa najprv pestovanie egrešu rozšírilo vo Francúzsku. Bolo to asi v 16. storočí. V súčasnosti ich považujeme za kry severného mierneho pásma, kde ich sezóna trvá necelý mesiac od júla do augusta.

Kukurica

03.08.2008 -
Kukurica

Kukurica siata je kultúrna plodina domestikovaná Indiánmi. Presné miesto jej domestikácie sa nachádza niekde medzi Mexikom a Peru. Vyvinula sa tam z divorastúcich foriem riedkoklasej pšenice a dodnes zostáva jednou z najväčších záhad genetiky. Pri kukurici totiž nie sú známe žiadne medzistupne medzi divokou formou a kultúrnou plodinou (jej vyšľachtenie muselo byť rýchle niekedy medzi rokmi 4000 a 3000 p. n. l.). V súčasnosti bez poľnohospodárstva nie je schopná táto plodina samostatnej existencie.

Broskyňa

30.07.2008 -
Broskyňa

Broskyňa pochádza z Číny, no v súčasnosti je najrozšírenejšia v Európe. Najväčší pestovatelia sú v Stredomorí. Vo svete sú známe pestovateľské oblasti južnej Afriky, Nového Zélandu a USA. Na Slovensku sa toto ovocie udomácnilo v 16. storočí. Najvhodnejšie oblasti majú nadmorskú výšku do 200 m.n.m.

Uhorky

28.07.2008 -
Uhorky

Táto zelenina patrí do jedálneho lístka ľudí tisícročia. O pestovaní uhoriek máme písomné zmienky už z 3. tisícročia pred našim letopočtom. Známe boli v starej Mezopotámii i starovekej Indii. Čerstvé uhorky totiž obsahujú veľa vody a sú teda ideálnym osviežením v horúcich letných dňoch. Dnes poznáme mnoho kultivarov a uhorka sa stala našou najrozšírenejšou tekvicovitou plodinou.

Marhule

17.07.2008 -
Marhule

Marhule patria k najstarším pestovaným plodinám v strednej Európe. Náš región je jednou z najsevernejších oblastí pestovania tohto ovocia. Marhuľa totiž potrebuje teplo. Ak udrú kruté jarné mrazy, býva úroda mizivá. Nezameniteľná chuť plodov vhodných na priamu konzumáciu zaradila marhule medzi najobľúbenejšie ovocné druhy.

Hrach

11.07.2008 -
Hrach

Hrach siaty sa k nám rozšíril z Orientu ešte pred našim letopočtom. Semeno obsahuje 2-3 krát viac bielkovín než obilniny. Patrí k najrozšírenejšiemu druhu strukovín. Semená hrachu sú dôležitým zdrojom bielkovín pre výživu ľudí a zvierat. Je spolu s bôbom obyčajným považovaný za najvýznamnejšiu strukovinu pestovanú v ekologickom poľnohospodárstve.

Ríbezle

06.07.2008 -
Ríbezle

Ríbezle sú ovocie, ktoré sa v súčasnosti vyskytuje vo viac ako 140 druhoch. Hovorí sa o nich ako o multivitamínových pilulkách, lebo dužina a šupka sú plné vitamínu C. Je to výrazne kyslé ovocie aj v zrelom stave. Najobľúbenejšou a najkvalitnejšou je predovšetkým čierna ríbezľa. Tá pochádza zo severnej Ázie. U nás v Európe je doma skôr červená ríbezľa. Ostatné odrody boli vyšľachtené pestovateľmi.

OMEGA-3 - Olej, ktorý hýbe mozgom

01.07.2008 -
OMEGA-3 - Olej, ktorý hýbe mozgom

Mozog je súčasťou tela. Tak ako bunky ostatných orgánov, aj mozgové bunky sa neprestajne obnovujú. Zajtrajšie bunky sa teda vytvárajú z toho, čo jeme dnes. Zázračné omega-3 kyseliny nielenže vo veľkej miere znižujú riziko predčasnej smrti u pacientov postihnutých infarktom, rovnako liečia stavy úzkosti a depresie. Ide vlastne o spojené nádoby, o uzdravenie tela i duše. Výskum na Harvardovej univerzite v roku 1999 priniesol ohromujúce výsledky. A odvtedy viaceré výskumy potvrdili priaznivý vplyv esenciálnych kyselín omega-3 na depresívne stavy. Ich príznaky zoslabli, alebo úplne zanikli.

Kaleráb

26.06.2008 -
Kaleráb

Kaleráb môže byť zelenej alebo fialovomodrej farby. Je to zelenina, ktorá chutí najlepšie surová. Poznáme veľa odrôd, ktoré sa líšia tvarom a veľkosťou. Kaleráb je spolu s ostatnými hlúbovými druhmi zeleniny už stáročia udomácnený v stredoeurópskom priestore. Vyhovuje mu tunajšie podnebie, najmä chladnejšia časť vegetatívneho roku - jar a na jeseň. Dobre sa mu darí aj v skleníku. Ide o typicky domácu zeleninu, takže sa netreba obávať chemického ošetrenia na ceste z iných krajín.

Achát

22.06.2008 -
Achát

Archeologické nálezy dokazujú, že bol achát spracovávaný už v dávnoveku. Najprv sa používal na nástroje, potom na ozdobné a kultové predmety. Ako amulet prináša dlhý život, úspech a dobrých priateľov. Ako talisman chráni pred morom, horúčkovými infekciami, epilepsiou a námesačnosťou.

Maliny

18.06.2008 -
Maliny

Je tu jún a s ním i prvé maliny. Spolu s ostružinami patria do každej záhrady a sú jedným z najobľúbenejších druhov bobuľového ovocia, najmä vďaka všestrannému využitiu atraktívnych plodov. Toto ovocie má typickú jemnú, lahodne kyslastú chuť. Najlepšie sú čerstvo nazbierané lesné maliny.

Cibuľa

14.06.2008 -
Cibuľa

Dni pred letným slnovratom sú typické pre jarnú „čerstvú“ cibuľku. Mladá cibuľa obsahuje väčšie množstvo vody, je typicky sladšia a miernejšia než cibuľa zimná. Považujeme ju za ideálnu voľbu do jarných šalátov. Už tisíce rokov je cibuľa osvedčeným prostriedkom proti mnohým neduhom. Pravdepodobne to bude jedna z prvých pestovaných plodín. Vracia nám zdravie a odolnosť.

Jahody

11.06.2008 -
Jahody

Toto európske ovocie má viac než 400 kultivarov. Jahody patria do čelade ružovitých. Nájdeme ich v lesoch i záhradách snáď po celej Európe. V našej oblasti práve dozrievajú na plantážach tzv. jahodoviskách. Môžete ich zozbierané kúpiť alebo nazbierať samozberom. Ideálne je ich zberanie ráno, hneď potom ako uschne ranná rosa.

Krížovec

09.06.2008 -
Krížovec

Krížovec nie je príliš používaný názov pre chiastolit - odroda andalusitu. Angličania ho stále nazývajú nazývajú Cross stone, Nemci zasa Kreuzstein. Polodrahokam má totiž v strede vzorku kríža alebo X. Jeho hnedá časť je skamenená hlina. Čierny kríž býva inklúzia karbonátov.

Hlávkový šalát

07.06.2008 -
Hlávkový šalát

Hlávkový šalát je jednoročná pôvodom európska zelenina. V našich zemepisných šírkach sa v zime pestuje v skleníkoch a v teplejšej časti roka pod holým nebom. Hlavne vďaka veľkým obchodným reťazcom si v súčasnosti môžeme vybrať z rozličných kultivarov šalátov – svetlozelený až žltobiely, červenkastý, cukrový s jemne horkastou chuťou, kučeravý i s pevnou hlávkou alebo chrumkavý (tzv. ľadový šalát).

Čerešne

04.06.2008 -
Čerešne

Čerešne sú u nás jedným z najobľúbenejších ovocí. Pôvodom sú z Prednej Ázie a juhovýchodnej Európy. Dnes je však ich rozšírenie celosvetové. Sú to často mohutné a bohato rodiace ovocné stromy. Patria medzi prvé druhy ovocia v roku. Spolu s višňami dozrievajú od mája do augusta.

Detoxikace a syrová strava

30.05.2008 -
Detoxikace a syrová strava

Dokud se člověk těší relativně dobrému zdraví, tak ho nic nemotivuje ke změně jeho jídelníčku. Na tomto místě je vhodné zmínit duchovní aspekt syrové stravy. Tomu se budeme dále věnovat podrobněji, zde pouze poznamenáme, že k tomuto způsobu stravování tíhnou spíše lidé spirituálně založení, tak zvaní hledající. Průměrný člověk dělá to, co většina ostatních lidí, ať je to dobré nebo ne. Na všechno, co se vymyká jeho omezenému pohledu na svět, se dívá s podezřením a s předsudky.

Staršie>>

index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet