Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 82


Prameň > 2008 > Všehochuť

Všehochuť
rok 2008

Okuliarmi lásky

27.12.2008 -
Okuliarmi lásky

Kráľ bol zaľúbený do Sabriny. Sabrina bola žena nízkeho rodu, no kráľ ju aj tak pojal za manželku.

Velký medveď demonštruje silu

26.12.2008 -
Velký medveď demonštruje silu

Ruská vojenská flotila sa koncom roka zúčastnila spoločných manévrov s venezuelským loďstvom pri brehoch Venezuely. Odtiaľ sa pobrali do Nikaragui a nakoniec zakotvili na Kube. Ide o odpoveď „Veľkého medveďa“ na politiku USA v Gruzínsku, Poľsku, Česku a Ukrajine.

Eutanázia už aj v Luxembursku

25.12.2008 -
Eutanázia už aj v Luxembursku

Luxemburský parlament schválil v druhej polovici decembra legalizáciu práva na ukončenie života. Je už štvrtou krajinou Európy, ktorá sa rozhodla pre tento krok. Možnosť asistovanej samovraždy bola v EÚ doteraz len v Belgicku a Holandsku. U nás boli v minulosti najviac medializované prípady Čechov na švajčiarskych klinikách.

Dary pre Maharadžu

24.12.2008 -
Dary pre Maharadžu

Istý Maharadža mal povesť veľmi múdreho človeka. Keď sa dožil storočnice, vypukli obrovské radovánky, pretože panovníka mali všetci radi. Večer sa mala v paláci konať veľká oslava, na ktorú pozvali najvýznamnejších mužov z kráľovstva, ba aj z cudziny.

Vianoce?

23.12.2008 -
Vianoce?

Znova sa to blíži. Pomaly, ale isto sa vás chystajú „prepadnúť“ vianočné sviatky v plnej svojej zbroji. Sviatočná výzdoba je už mesiac vopred viditeľná na námestiach, vianočné reklamy, ktoré „silnými“ rečami lákajú svojich potencionálnych zákazníkov, a samozrejme gýčoví Santa Clausovia veselo reptajúci vo výkladoch: „Ho ho ho! Merry Christmas!“. Keď to počujete tak päťdesiatkrát za deň, máte chuť vytiahnuť ho zo zástrčky a vyhodiť von.

Brod cez rieku

21.12.2008 -
Brod cez rieku

Dvaja zen-budhistickí mnísi sa raz lesom vracali do kláštora. Keď prišli k rieke, zazreli na brehu učupenú plačúcu ženu. Bola mladá a pekná.

Bravo, pane prezidente!

06.12.2008 -
Bravo, pane prezidente!

Evropská unie se netají nepřátelstvím vůči českému prezidentovi a náš pan prezident se netají názory na tuto organizaci. Nicméně v průběhu schůzky zachoval dekórum, poslance nenapadal, jeho jazyk byl uhlazený a diplomatický. Arogantní evropské poslance převyšoval o třídu.

Po skončení schůzky učinil Hrad nezvyklou věc: zveřejnil její doslovný zápis bez editace a bez vyhlazení. Češi tak konečně mohou nahlédnout tlaku, jakému náš prezident musí vzdorovat. Myslím, že to byl dobrý tah.

Sv. Mikuláš

06.12.2008 -
Sv. Mikuláš

Svätý Mikuláš patrí medzi najobľúbenejších svätcov. Napriek jeho popularite však o jeho skutočnom živote vieme veľmi málo. Narodil sa niekedy okolo roku 270 na južnom pobreží Malej Ázie, pravdepodobne v Patare. Už v mladosti sa stal povestný svojou dobročinnosťou, ktorá ešte vzrástla, keď sa stal biskupom v Myre (dnešná Dembra v južnom Turecku).

Meditácia a komunikácia - cesta k podstate

02.12.2008 -
Meditácia a komunikácia - cesta k podstate

Meditácia (po latinsky meditatio = rozjímanie, rozmýšľanie).

Klamú tí, ktorí ponúkajú rôzne meditačné techniky. Každá technika je len ďalší fígeľ, ako si podmaniť ľudí, aby neboli sami sebou. Meditácia je niečo, kde sa sám človek musí popasovať s drakom zatemnenia vo svojej duši a nikto mu v tom nepomôže, ak sám nechce. A ak chce, cestu si sám nájde ...

Imatrikulácie s nádychom erotiky

25.11.2008 -
Imatrikulácie s nádychom erotiky

Tretiaci na Gymnáziu M.R.Štefánika si s radosťou ,,zgustli“ na prvákoch. Tupírovanie vlasov natretých medom či zelené farby na hlavách dievčat bodovali na tohtoročných imatrikuláciách. Chudáci chalani to taktiež nemali ľahké. Vyberanie lentiliek z vaty ,,namedovanými“ ústami nebola žiadna hračka. O chvíľu stáli na pódiu MsKS štyria novomestský Santa Clausovia.

Neonacizmus na Považí

23.11.2008 -
Neonacizmus na Považí

Kde na Slovensku je teraz neonacistické jadro?

Určite je to Bratislava, i keď práve vďaka komunikácii so zahraničím začína silnieť Považie, Nové Mesto nad Váhom a okolie. Dôkazom je aj činnosť autonómnych nacionalistov Považie, ktorí vznikli na báze autonómnych nacionalistov v Českej republike.

Mahátmá Gándhí - osloboditeľ bez zbraní

16.11.2008 -
Mahátmá Gándhí - osloboditeľ bez zbraní

Najprv niektoré jeho myšlienky:

Netúžim po pominuteľnom pozemskom kráľovstve. Usilujem o kráľovstvo nebeské, ktorým je duchovné oslobodenie. K tomuto cieľu nie je pre mňa nutné, aby som hľadal útočisko v jaskyni. Nosím svoju jaskyňu so sebou.

Bytosť, ktorá nás nikdy neopúšťa

07.11.2008 -
Bytosť, ktorá nás nikdy neopúšťa

Náš anjel strážny...Sú ustavične s nami. Aby nám však mohli účinne pomáhať, musia mať ,,náš súhlas", čo znamená, že ich o to máme žiadať.

Viedenská arbitráž

02.11.2008 -
Viedenská arbitráž

Druhého novembra si pripomíname 70.výročie udalosti, keď Slovensko prišlo o vyše štvrtinu svojho územia, aj o druhé najväčšie mesto Košice. Na malebnom zámku Belvedere vo Viedni pred 70 rokmi pod tlakom Nemecka a Talianska sa uskutočnila medzinárodná arbitráž,ktorou mocnosti donútili vzdať sa územia na juhu Slovenska a Podkarpatskej Rusi obývaného prevažne maďarsky hovoriacim obyvateľstvom.

Smrťou život pokračuje

02.11.2008 -
Smrťou život pokračuje

Smrť je bránou do nového života, iného "tela", cestou k šťastiu duše. Kresťanská tradícia nás nenecháva v pochybnostiach: smrť je čosi konečné. Národy Východu však vedia, že smrť je len "zmenou šatu" a že sa znova vraciame na Zem v novom tele. 0 tom sú presvedčení aj mystici všetkých čias...
Tibetskí lámovia, ktorí bežne dokážu vystúpiť zo svojho tela, to vedia celkom iste...

ČeskoSlovenské výročie

28.10.2008 -
ČeskoSlovenské výročie

„Štáty sa rozdelili, no zachovali sme si to najdôležitejšie , to najcennejšie – medziľudské vzťahy, vzájomnú spolupatričnosť a priateľstvo,“ I.Gašparovič

Pojem vlast patří mezi těch několik málo, které nemáme právo zpochybňovat, relativizovat či se k nim chovat laxně. Patří mu projevy úcty a bedlivé ochrany. I proto, že nejde jen o něco, co bychom vytvořili my sami, dnes žijící, něco, co se proto může stávat předmětem aktuálních mocenských a politických her pro jedno či dvě volební období. V.Klaus

Karpatsko - duklianska operácia časť 3 - boje

27.10.2008 -
Karpatsko - duklianska operácia časť 3 - boje

7. septembra 1944 podnikli sovietske vojská na úseku frontu nemeckej 96. divízie v oblasti Sanoku prvé väčšie bojové akcie, ktoré boli namierená na získanie informácií o rozmiestnení nemeckých vojsk.

Samo Chalupka - Mor ho!

27.10.2008 -
Samo Chalupka - Mor ho!

Žiaľ, väčšina našich súčasníkov ani len netuší, aké veľké a nadčasové hodnoty v sebe skrýva básnická tvorba Sama Chalupku. Hodnoty, ktoré sa s tvorby väčšiny dnešných básnikov a prozaikov takmer celkom vytratili.

Karpatsko - duklianska operácia časť.2

10.10.2008 -
Karpatsko - duklianska operácia časť.2

Celková situácia v oblasti na jeseň 1944

Sovietsky plán a nemecká obrana

Karpatsko - duklianska operácia časť.1

08.10.2008 -
Karpatsko - duklianska operácia časť.1

Karpatsko-duklianska operácia bola útočná operácia sovietskych a česko-slovenských vojsk na severovýchodnom Slovensku na jeseň 1944, ktorá mala spojiť povstalecké sily SNP so sovietskymi armádami. Bola jednou z najväčších horských bitiek druhej svetovej vojny. Po potlačení povstania do hôr stratila svoje opodstatnenie a bola ukončená.

Staršie>>

index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet