Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov na Prameni v roku 2009 301
> Počet článkov v ostatných rokoch 2641


Prameň > 2009

rok 2009

Psy a omyly - Patrí pes do bytu?

22.12.2009 -
Psy a omyly - Patrí pes do bytu?

Raz ma kamarát varoval: „Keď si poriadiš psa – počítaj s tým, že o to častejšie budeš narážať na ľudskú hlúposť a aroganciu.“. Mal rýdzu pravdu! Najprv som chcel tento plánovaný seriál nazvať „Psy a blbci“, pretože tu chcem hodne písať aj o doslovných blbcoch, ktorých - ja a moji známi - stretáme so svojimi psami a ktorí nám dávajú občas hodne zabrať. Môžem povedať, že blbca z človeka neurobí ani tak samotný omyl, ako jeho vedomé opakovanie a arogancia - obohatená neschopnosťou priznať svoju chybu. Často takýto blbec pohŕda faktami a nad tie vynáša svoje omyly. Bože, čo som ich postretal.. Aby som tu neurážal a nezamieňal spomínaného blbca s človekom omylným, ale učiacim sa (tam neskromne radím i seba; omylov a trapasov sme si tiež užili, ale snažím sa im čeliť, predchádzať a riešiť ich) – pomenovávam tento seriál „Psy a omyly“.

Zánik Velké Moravy v písemných pramenech

21.12.2009 -
Zánik Velké Moravy v písemných pramenech

Velká Morava v roce 900 už zdaleka nebyla tím mocenským útvarem, který za knížete Svatopluka spolurozhodoval o dění ve střední Evropě. Přesto však ještě stále měla svého vládce z mojmírovského rodu, vojenskou družinu, církevní organizaci na čele s biskupy a s arcibiskupem i značnou lidskou základnu.

Môže marihuana zničiť život?

20.12.2009 -
Môže marihuana zničiť život?

..Takto nedávno stála otázka v televíznej talkshow, kde sa opäť preberala konopa a kde opäť nechýbali zavádzajúce a nepresné perly! Neušlo mi, že otázka marihuany sa v poslednej dobe preberá dosť často. Neviem, či k tomu neprispel aj nový český zákon ohľadne drog. Zväčša systém zaraďuje príspevky o lapaní pestovateľov v čase sejby a zberu konopy – možno ako odradzujúci „bububu“ príklad. Tentokrát sa termín trochu pretiahol.

Genéza Sionizmu -časť 3. Pokus o zdolanie posledného nepriateľa - Katolíckej cirkvi - IV. Princíp kolegiality...

18.12.2009 -
Genéza Sionizmu -časť 3. Pokus o zdolanie posledného nepriateľa - Katolíckej cirkvi - IV. Princíp kolegiality...

..., vyhlásený koncilom, je popretím hierarchie právomoci pápeža a diecéznych biskupov.

„Až sa zrúti tradičná štruktúra, bude nasledovať celý zvyšok. Cirkev takýto zá­pas nepredvídala, už dlho nie je pripravená na prijatie nového revolučného ducha a na prispôsobenie sa mu ... Pápeža nečaká popravisko, ale rozbujne­nie miestnych cirkví, ktoré sa zorganizujú na demokratickom princípe, odmiet­nu závory medzi klerikmi a laikmi, vytvoria vlastné dogmy a budú žiť v úplnej nezávislosti na Ríme."

Čo za posledný rok urobila EÚ pre občana?

15.12.2009 -
Čo za posledný rok urobila EÚ pre občana?

Európska komisia uviedla svoju multimediálnu ročenku, v ktorej predstavuje niektoré z najdôležitejších úspechov Európskej únie za posledný rok. Ročenka sa zameriava na tie úspechy EÚ, ktoré mali citeľný dosah na občanov, s témami siahajúcimi od výskumu cez hľadanie nových spôsobov liečenia demencie až po zmierňovanie dôsledkov hospodárskej krízy.

Registrované partnerstvo v susednom Rakúsku

10.12.2009 -
Registrované partnerstvo v susednom Rakúsku

Dnes, pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv, v Rakúsku parlament schvaľuje zákon o registrovanom partnerstve pre gejské a lesbické páry. Legislatívny návrh bol pripravený vládnou koalíciou, sociálnymi demokratmi (SPÖ) a konzervatívnymi kresťanskými demokratmi (ÖVP), má platiť od 1. januára 2010.

Pôvod kresťanstva a hľadanie historického Ježiša Krista 1/6

09.12.2009 -
Pôvod kresťanstva a hľadanie historického Ježiša Krista 1/6

Byl Ježíš člověk, mýtus nebo Bůh?


Odpověď vás možná překvapí ...

ROK S EUROM – po roku hodnotí slovenská verejnosť prijatie eura

08.12.2009 -
ROK S EUROM – po roku hodnotí slovenská verejnosť  prijatie eura

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku v spolupráci s Inštitútom pre verejné otázky a agentúrou FOCUS realizovalo prieskum názorov slovenskej verejnosti na dopady zavedenia jednotnej meny euro; hodnotenie každodenného kontaktu s euromincami a eurobankovkami, dopady eura na ceny i rôzne aspekty členstva Slovenska v EÚ.

ZAJTRA SA ZAČÍNA PREDPREDAJ

06.12.2009 -
ZAJTRA   SA   ZAČÍNA   PREDPREDAJ

BAŽANT POHODA – 8., 9. a 10. JÚLA 2010

V pondelok 7. decembra 2009 sa začína predpredaj vstupeniek na 14. ročník letného multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda, ktorý sa uskutoční v termíne 8., 9. a 10. júla 2010 na letisku v Trenčíne.

História využívania solárnej energie v Čachticiach

05.12.2009 -
História využívania solárnej energie v Čachticiach

Množstvo solárnych kolektorov, ktoré boli nainštalované na zariadeniach občianskej vybavenosti, radí obec Čachtice na popredné miesto vo využívaní solárnej energie na Slovensku. Doteraz bolo v obci nainštalovaných 30 solárne termických kolektorov => 60 m2 solárnej plochy. Inštalovaním nového solárne termického zariadenia sa zväčšila táto plocha o 40 m2.

Analýza 17. Novembra - Komunistická strana

04.12.2009 -
Analýza 17. Novembra - Komunistická strana

V polovině roku 1988 bylo informováno o přípravě převratu v Československu 12 lidí z nejvyššího orgánu KSČ. V říjnu 1989 se tento počet zvětšil přibližně na 90 lidí, z nichž většina nebyla přímo z aparátu KSČ. Naprostá většina členů KSČ byla převratem a ztrátou své moci překvapena a označovala postup svého vedení za zradu. Od února do dubna 1990 nastalo v řadách členů KSČ znatelné uklidnění díky informacím, které jim zprostředkovalo vedení až na úroveň okresních výborů.

Bodka Milana Lasicu

03.12.2009 -
Bodka Milana Lasicu

V zimnom období sa ľudí často zmocňuje depresia. Vidia všetko v čiernych farbách. Nečudo. Je stále pod mrakom, teplota okolo nuly, chystá sa pršať alebo snežiť, neviete presne, ako to dopadne, práve preto, že je okolo nuly, takže sa ani nemáte na čo tešiť, ...

Tepelné čerpadlo pro váš dům

02.12.2009 -
Tepelné čerpadlo pro váš dům

Vysoké ceny ropy a následné zdražování v podstatě všech druhů energií odstartovaly prakticky v celé Evropě obrovský zájem o tepelná čerpadla. Nárůst prodeje u nás rok od roku roste, někteří prodejci zaznamenali oproti loňskému roku nárůst poptávky o 30 až 40 %. V ČR je podle odhadů dnes vybaven tepelným čerpadlem zhruba každý desátý nově postavený rodinný dům.

Benefičné predstavenie

02.12.2009 -
Benefičné predstavenie

Spolok čachtického ringu Vás pozýva na benefičné predstavenie, ktoré sa uskutoční 5. 12. 2009 o 19:00 v Miestnom kultúrnom stredisku obce Čachtice. Tešiť sa môžete na veselú komédiu Turci na diaľnici v podaní Nového divadla DINO.

ZMENA TERMÍNU FESTIVALU BAŽANT POHODA – 8. – 10. JÚLA 2010

01.12.2009 -
ZMENA TERMÍNU FESTIVALU   BAŽANT POHODA – 8. – 10. JÚLA 2010

Festival Bažant Pohoda 2010 sa uskutoční skôr ako po minulé roky, a to už druhý júlový týždeň.
Dejisko zostáva nezmenené – trenčianske letisko.

Lisabonská zmluva dnes nadobúda platnosť

01.12.2009 -
Lisabonská zmluva dnes nadobúda platnosť

Dnes, 1. decembra 2009, nadobúda platnosť Lisabonská zmluva. Pri tejto príležitosti sa bude v Lisabone konať slávnostný ceremoniál, ktorý spoločne organizujú portugalská vláda, švédske predsedníctvo Rady EÚ a Európska komisia. Komisia verí, že nová zmluva je pre občanov novým výrazným prínosom a v dohľadnom čase vyrieši diskusiu týkajúcu sa inštitúcií. Umožní tak Európskej únii sústrediť sa v plnej miere na riadenie plynulého prekonania hospodárskej a finančnej krízy a pokračovať v presadzovaní stratégie do roku 2020 zameranej na ekologickejší rast.

Genéza Sionizmu -časť 3. Pokus o zdolanie posledného nepriateľa - Katolíckej cirkvi - III. Princíp náboženskej slobody...

30.11.2009 -
Genéza Sionizmu -časť 3. Pokus o zdolanie posledného nepriateľa - Katolíckej cirkvi - III. Princíp náboženskej slobody...

...vyhlásený koncilom je poprením učiteľského úradu Cirkvi.

„Títo odporcovia Božieho zjavenia do neba vychvaľujú pokrok ľudstva a s na­ozaj trúfalou a svätokrádežnou opovážlivosťou by ho radi vniesli aj do katolíc­keho náboženstva, akoby toto náboženstvo nebolo dielom Božím, ale ľud­ským, akoby bolo nejakým filozofickým výmyslom, ktorý, ako všetko ľudské, možno zdokonaliť."

Čo povedal Pius X. vo svojom záverečnom súde o modernizme, sa napĺňa vlastne až dnes: „Protestantizmus bol prvým kro­kom, potom nasledoval modernizmus a všetko sa končí ateizmom."

Za bratry Rusíny aneb výroba domácího konopného plátna

29.11.2009 -
Za bratry Rusíny aneb výroba domácího konopného plátna

Při návštěvě dosud okupovaných rusínských územích jsem spolu s dalšími kolegy a místními odbojáři pátrali i po starých řemeslech a technologických postupech, které by mohly být shodné s obdobím za Velké Moravy. Kontrašpionáží se nám nakonec povedlo získat komplexní materiál o zpracování konopí, ktré se zde ručně zpracováalo ještě zcela běžně před pouhými sto lety...

Parlament o kandidátoch na členstvo v EÚ: Reformy musia pokračovať

28.11.2009 -
Parlament o kandidátoch na členstvo v EÚ: Reformy musia pokračovať

Súčasné a potenciálne kandidátske krajiny musia pokračovať v reformách, aby si zachovali šancu na členstvo v EÚ. Kľúčovými oblasťami, ktoré treba riešiť, sú právny štát, sloboda vyjadrovania, dobré susedské vzťahy, zaobchádzanie s národnostnými menšinami a boj proti korupcii a organizovanému zločinu, uvádza sa v uznesení, ktoré Parlament schválil vo štvrtok 26. novembra.

Katastrofálny stav spoločnosti a hľadanie východísk z neho

27.11.2009 -
Katastrofálny stav spoločnosti a hľadanie východísk z neho

Súčasná spoločnosť sa nachádza v nesmiernom úpadku. Môžeme si ho ilustrovať jedným, možno banálnym, ale výstižným príkladom, poukazujúcim na hlboký hodnotový prepad, ku ktorému došlo v pomerne krátkom časovom horizonte 10 –15 rokov.

Staršie>>

index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet