Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 43


Prameň > 2009 > Všehochuť

Všehochuť
rok 2009

Psy a omyly - Patrí pes do bytu?

22.12.2009 -
Psy a omyly - Patrí pes do bytu?

Raz ma kamarát varoval: „Keď si poriadiš psa – počítaj s tým, že o to častejšie budeš narážať na ľudskú hlúposť a aroganciu.“. Mal rýdzu pravdu! Najprv som chcel tento plánovaný seriál nazvať „Psy a blbci“, pretože tu chcem hodne písať aj o doslovných blbcoch, ktorých - ja a moji známi - stretáme so svojimi psami a ktorí nám dávajú občas hodne zabrať. Môžem povedať, že blbca z človeka neurobí ani tak samotný omyl, ako jeho vedomé opakovanie a arogancia - obohatená neschopnosťou priznať svoju chybu. Často takýto blbec pohŕda faktami a nad tie vynáša svoje omyly. Bože, čo som ich postretal.. Aby som tu neurážal a nezamieňal spomínaného blbca s človekom omylným, ale učiacim sa (tam neskromne radím i seba; omylov a trapasov sme si tiež užili, ale snažím sa im čeliť, predchádzať a riešiť ich) – pomenovávam tento seriál „Psy a omyly“.

Môže marihuana zničiť život?

20.12.2009 -
Môže marihuana zničiť život?

..Takto nedávno stála otázka v televíznej talkshow, kde sa opäť preberala konopa a kde opäť nechýbali zavádzajúce a nepresné perly! Neušlo mi, že otázka marihuany sa v poslednej dobe preberá dosť často. Neviem, či k tomu neprispel aj nový český zákon ohľadne drog. Zväčša systém zaraďuje príspevky o lapaní pestovateľov v čase sejby a zberu konopy – možno ako odradzujúci „bububu“ príklad. Tentokrát sa termín trochu pretiahol.

Bodka Milana Lasicu

03.12.2009 -
Bodka Milana Lasicu

V zimnom období sa ľudí často zmocňuje depresia. Vidia všetko v čiernych farbách. Nečudo. Je stále pod mrakom, teplota okolo nuly, chystá sa pršať alebo snežiť, neviete presne, ako to dopadne, práve preto, že je okolo nuly, takže sa ani nemáte na čo tešiť, ...

Topvar opúšťa Topoľčany

21.11.2009 -
Topvar opúšťa Topoľčany

SABMiller v tomto týždni informoval zamestnancov Pivovaru Topvar a odborové organizácie, že v budúcom roku plánuje ukončiť výrobu v tomto závode. Stane sa tak 28. februára 2010. Pivo značky Topvar sa potom bude variť vo Veľkom Šariši.

Časovaná Bomba alebo nie všetky investície sú základom rozvoja mesta a regiónu

14.11.2009 -
Časovaná Bomba alebo nie všetky investície sú základom rozvoja mesta a regiónu

Každý čitateľ mesačníka obyvateľov Horného Turca číslo 6/2009, ktorý pravidelne prichádza do našej poštovnej schránky, mal možnosť si prečítať si vyjadrenie pani Ing. gen. riaditeľky Zuzany Ďurinové gen. riaditeľky Slovenských Liečebných Kúpeľov (SLK). Ale málo kto však mal šancu ju aj spoznať. Na fotografii vypadala ako osoba seriózna zo zmyslom pre blaho spoluobčanov.

Analýza 17. Novembra - CHARTA 77

04.11.2009 -
Analýza 17. Novembra - CHARTA 77

Ze zpravodajské analytiky prověrek v KSČ v létech 1969-1970 vyplývá, že přibližně 800 funkcionářů KSČ bylo formou vyloučení převedeno do tzv. zálohy, tj. pro použití v takových situacích, jaké vznikly po založení Charty 77, po 17.11.1989 a pro situace, které jsou projektovány jako další varianty možného vývoje.

Je nejvýš pravděpodobné, že nejdůležitější materiály, týkající se Charty a jejích prominentů, byly z FMV odstraněny ještě před 17.11.1989.

FONTÁNA PRE ZUZANU INAK 1/NA ÚVOD

10.10.2009 -
FONTÁNA PRE ZUZANU INAK     1/NA ÚVOD

Kto by nepoznal túto trilógiu?! Toto rozprávanie bude o tom kto, ako, kedy a čo sa všetko udialo pri zrode scenára k filmu Fontána pre Zuzanu i o samotnom natáčaní.
Ak máte prehľad, tak vám neušlo, že na Novej Scéne sa hral muzikál s rovnakým názvom. Otom prečo sa prestal hrať na NS a v pozmenenej forme sa presunul na regionálne javiská miestnych Kultúrnych stredísk bude tiež reč.
Ak vás zaujíma zákulisie tvorby filmu a následne muzikálu FONTÁNA PRE ZUZANU, tak tu si prídete na svoje.

Spôsob života Rómov

06.10.2009 -
Spôsob života Rómov

Život Rómov sa v minulosti a čiastočne aj dnes odohráva v osobitných sídelných jednotkách – osadách. Nachádzali sa takmer pri každej obci, najmä na východnom Slovensku. Dodnes sú ich na našom území stovky.

Ardipithecus ramidus

03.10.2009 -
Ardipithecus ramidus

Celý svet obletela správa o náleze kostry našej 4,4 milióna starej príbuznej. Väčšinu času trávila na strome. Hľadala tam potravu, ukrývala sa pred predátormi a na strome pravdepodobne aj spala. Po analýze sa dokázalo, že po zemi chodila vzpriamená bez podopierania rukami.

Kompostovanie

29.09.2009 -
Kompostovanie

Jeseň, nech je akokoľvek krásna, prináša veľa lístia, odpadu zo záhrad aj domácností. Čo s tým? Ponúkame efektívne riešenie – začnite kompostovať v domácom kompostéri.

Alexander Petrovič alias Sándor Petöfi

22.09.2009 -
Alexander Petrovič alias Sándor Petöfi

Už začiatkom 90. rokov 20. storočia ma zaujalo správanie sa P. Csákyho. Nechápala som, prečo nedá súhlas na vydanie slovenského prekladu svojej knihy, v ktorej opisuje osudy maďarskej menšiny v Česko-Slovensku. Po istom úsilí sa mi podarilo získať jej vydanie v angličtine a po jej prečítaní bolo mi jeho stanovisko jasné. Jeho kniha totiž obsahuje toľko klamstiev, že každému občanovi Slovenska by bolo hneď jasné, kto P. Csáky je. Aj počas pôsobenia vo vláde SR nahovoril množstvo poloprávd a neprávd. Nečudujem sa, že sa už po tretí raz chystá návrh na jeho odvolanie.
V tomto článku chcem poukázať na ďalšiu Csákyho polopravdu.

Umučenie Jánošíka

28.08.2009 -
Umučenie Jánošíka

Temným úmyslom svedčí tma. Temnota v stredovekej temnici... Tma, vlhko, pleseň. Ubolené zmysly dráždi nekonečné kvapkanie vody odmeriavajúcej zostávajúci čas. Čas, ktorý zrazu stratil význam v zmysle počítania rokov. Čas, ktorý kvapky počítajú do ďalšieho príchodu drábov. Štrngot reťazí a tlmené vzlyky doráňaných väzňov.

Conope Canabis!

03.08.2009 -
Conope Canabis!

Opäť, by som rád zareagoval na zdelenie v médiách, dnes konkrétne o „marihuane“ a prohibícii. To, že v našej krajine vládne tvrdá prohibícia, ohľadne tejto rastlinky, je nám určite všetkým známe.. To že ju často riadia a podporujú jedinci - ktorým chýbajú, aj základné znalosti drogovej problematiky - je už menej známym faktom.

R O M A L E III.

25.07.2009 -
R O M A L E  III.

Do svíň vynadáme každému neokrôchanému, bezzásadovému, špinavému či opitému človeku. Je jedno, či je čierny, alebo biely, japonec alebo kanaďan. Slovo cigán sa však doteraz viaže iba ku jednému špecifickému etniku s výskytom po celom svete. Poďme sa pozrieť ako to naozaj je.

História a súčasnosť rómskeho etnika

20.07.2009 -
História a súčasnosť rómskeho etnika

Celkový počet Rómov sa odhaduje na 5 až 10 miliónov, pričom viac ako polovica žije vo východnej Európe. V bývalej Juhoslávii ich je okolo 750.000, v Rumunsku 680.000, na Slovensku 165.000. Slovensko predstavuje prvé miesto v Európe v pomere počtu rómskeho a domáceho obyvateľstva. Rómske spoločenstvo utvárajú štyri kmene (nácije): Lowara, Machuaja, Kalderašha, a Churara. Líšia sa jazykovými a kultúrnymi rozdielmi. V súčasnosti ich nájdeme v každej európskej krajine a takisto v severnej Afrike, na Blízkom východe, Južnej Amerike, USA a Kanade.

R O M A L E II.

05.07.2009 -
R O M A L E    II.

Nedávno som napísal na Prameň článok, v ktorom som vyjadril svoj pohľad na rómsku problematiku a jej súčastné (ne)riešenie. Pojednával som o tom, aby sme začali dávať problémom pravé mená a prestali sme hrať neplodnú hru na „slušných a neslušných“ rómov - zakiaľ reálny problém stále narastá.. Aby sme za pár výnimiek neskrývali problém väčšiny..

Bratislava spomína na Stonewall

30.06.2009 -
Bratislava spomína na Stonewall

Iniciatíva Inakosť v spolupráci s Britskou ambasádou pozýva širokú verejnosť na podujatie "*Bratislava spomína na Stonewall*", na oslavu 40. výročia míľnika v boji za slobody a práva lesieb, gejov, bi a trans ľudí. Podujatie sa koná pod záštitou britského veľvyslanca na Slovensku, Michaela Robertsa, partnerskou organizáciou podujatia je Amnesty International Slovensko.

Astronomické léto je tu, ale na letní teploty si počkáme

21.06.2009 -
Astronomické léto je tu, ale na letní teploty si  počkáme

Země dnes v 07:45 letního středoevropského času vstoupila do znamení Raka, nejvíce se přiklonila ke Slunci a nastal letní slunovrat. Začalo tříměsíční astronomické léto. Na letní teploty se lidé budou moci těšit kolem 10. a 20. července, kdy by se mohly vyšplhat až ke 29 stupňům Celsia, řekl ČTK hydrometeorolog z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Pramen uverejný bár čo

09.06.2009 -
Pramen uverejný bár čo

V diskusijách pod článkami som zachytyl otázky, keré kolkorázy nesúvisá s tému článku, ale asi čitatelov tažá a treba na ne odpovedat.
„... to už Pramen uverejný bár čo?“ ; „... do tvorí vlasne redakciu Pramena?“ „... jakým spósobom sa sem dá prispjevat? ; „... treba dodržuvat pravopis, aby bol príspevek uverejnený?
Pome teda podiskutuvat, jako to s tým Pramenom vlasne je.

Hľadanie úniku pred frustráciou

31.05.2009 -
Hľadanie úniku pred frustráciou

Masovokomunikačné prostriedky, škola i cirkev sa pri formovaní vedomia „priemerného človeka“ všemožne snažia presvedčiť ho, že žije v „spoločnosti rovnakých možností“, kde vládne spravodlivosť, mravnosť, poriadok a sloboda. „Uč sa, pracuj, buď čestný a šťastie ťa neobíde!“ – radia mu zo všetkých strán. Obraz sveta, kde je všetko jasné a priamočiare, perspektívy široké a svetlé, ktorý človeku od detstva vštepujú do vedomia, však vôbec nezodpovedá reálnemu životu, plnému sužujúcich starostí.

Staršie>>

index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet