Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 13


Prameň > 2009 > Životné prostredie

Životné prostredie
rok 2009

Klčovanie 2009

25.11.2009 -
Klčovanie 2009

Po 22 mesiacoch prišiel čas na ďalší článok zo seriálu „KLČOVANIE“.
Moje mesto opäť zasiahlo do svojej záhrady.
Tento krát si to odniesla frekventovaná Čachtická ulica.

Zachovanie tuniakov

07.11.2009 -
Zachovanie tuniakov

Dnes sa začne výročné zasadnutie Medzinárodnej komisie pre zachovanie atlantických tuniakov (ICCAT ) v brazílskom meste Recife. Kľúčové otázky, ktoré stoja pred EÚ, sa týkajú zabezpečenia obnovy zásob tuniaka modroplutvého, a to najmä znížením celkového povoleného výlovu (TAC) a rybolovnej kapacity, posilnením dodržiavania predpisov ICCAT a prijatím správnych vedecky podložených opatrení uplatňovaných na všetky zásoby rýb. EÚ chce zabezpečiť, aby sa pozornosť venovala okrem tuniaka modroplutvého aj iným zásobám rýb, ktoré si to vyžadujú, a aby sa prijali správne opatrenia na ich zachovanie s cieľom zabezpečiť udržateľnosť príslušného rybného hospodárstva.

"Termosolár" na strednej odbornej škole

29.10.2009 -

28. októbra 2009 sa uskutočnilo slávnostné spustenie prevádzky solárne termického zariadenia na Strednej odbornej škole v Novom Meste nad Váhom. Dvojročný projekt sa realizuje vďaka podpore Spolkovej nadácie pre životné prostredie Nemecko (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) so sídlom v Ösnabrücku.

Stromu po vydláždení pochovali korene

15.10.2009 -
Stromu po vydláždení pochovali korene

Obľúbený vianočný smrek v centre Námestia slobody v Novom Meste nad Váhom to má zrejme zrátané. Posledné klince do jeho rakvy zatĺkol minuloročný blesk a nová dlažba, cez ktorú k jeho koreňom takmer neprenikne kvapka vody.

Zmena klímy: zasadanie v Bangkoku musí priniesť výrazný pokrok v snahe dosiahnuť ambicióznu globálnu dohodu

27.09.2009 -
Zmena klímy: zasadanie v Bangkoku musí priniesť výrazný pokrok v snahe dosiahnuť ambicióznu globálnu dohodu

Zástupcovia švédskeho predsedníctva EÚ a Európskej komisie piatok 25. 9. 2009 vyzvali medzinárodných vyjednávačov, ktorí budú v Bangkoku v priebehu dvoch týždňov (počnúc 28. septembrom) rokovať o otázkach súvisiacich so zmenou klímy, aby sa usilovali o výrazný pokrok pri dosahovaní ambicióznej globálnej dohody týkajúcej sa zmeny klímy. Zasadanie v Bangkoku je predposledným prípravným zasadnutím pred konferenciou OSN venovanou problematike zmeny klímy, ktorá sa bude konať v decembri v Kodani a na ktorej sa má uzavrieť globálna dohoda.

Myjavská lipa vo finále

17.09.2009 -
Myjavská lipa vo finále

Nadácii Ekopolis prišlo 88 nominácií do súťaže Strom roka 2009. Odborná porota vybrala 12 finalistov. Medzi nimi aj Lipu veľkolistú z Myjavy, časť Turá Lúka. Strom patrí k najstarším drevinám na Slovensku. V okrese Myjava je najstarším evidovaným chráneným stromom.

Váh náš spanilý..

25.06.2009 -
Váh náš spanilý..

Ako častý návštevník okolia Váhu a jeho milovník - mám k tejto rieke vybudovaný celkom slušný pozitívny vzťah. Nedá mi to a musím sem napísať zopár slov, ohľadne neprávostí, ktoré sú stále na ňom páchané..

Záhradník je škodca „po tretie“

04.06.2009 -
Záhradník je škodca „po tretie“

Nedá mi zareagovať na Šarmiho článok o neodbornej údržbe mestskej zelene novomestskymi technickými službami – s názvom „Záhradník je škodca 1. a 2“. Musím, len súhlasiť, že to (ne)odborné „ošetrovanie“ našej zelene sa i mne – ako „civilnému“ obyvateľovi mesta – zdá hodne viditeľné. Stromy a kry to u nás dostávajú ročne „pekne na prdel“. Napadá ma, že to „ošlahanie“ motorovými pílami je pre mnoho našich drevín často ešte tá lepšia varianta..

Záhradník škodcom po druhýkrát

28.05.2009 -
Záhradník škodcom po druhýkrát

Ani som si nemyslel, že tak skoro po mojom minulotýždňovom článku, budem musieť spustiť ďalšiu kritiku na TSM NMnV. Začiatkom týždňa totiž „ošetrili“ lipy pri cintoríne. Ani neviem, či som viac „nasraný“ na to, že ich orezali v období kvetu alebo na to, že to urobili opätovne alebo ...

Keď je záhradník škodcom

18.05.2009 -
Keď je záhradník škodcom

Asi pred týždňom sme sa s Yogim, Lilith a Šivom vracali cez Hájovky zo stretnutia nášho „kynologického klubu“. Kúsok od domu som stretol kamaráta, ktorý kosákom vyslobodzoval kríky z obkľúčenia mohutného trávnatého porastu. Bývame na Považskej ulici, kde sa pred rokom udiala pekná výsadba od vchodu 2 až po 4. Väčšinou sa koseniu pri našom dome venujem ja a nikoho iného som takto motivovaného ešte nevidel. Tak som nenechal zvedavosť dlho čakať a spýtal som sa: „Čau Lubo! Aj ty kosíš?“

Genetický HAZARD už aj na Slovensku

12.04.2009 -
Genetický HAZARD už aj na Slovensku

Odbor biologickej bezpečnosti Ministerstva životného prostredia SR oznamuje verejnosti, že spoločnosti MONSANTO SLOVAKIA, s. r. o., Bratislava udelil súhlas na dovoz osiva geneticky modifikovanej kukurice MON 89034 × NK603 a NK603 × MON 810 určenej na zavedenie do životného prostredia na obdobie rokov 2009-2011.

Poručíme vetru i snehu!

22.02.2009 -
Poručíme vetru i snehu!

Asi takto by znelo to, čo o sebe môžu vyhlásiť Číňania. Len zopár mesiacov po utíchnutí správ o ovplyvňovaní počasia v Číne pri príležitosti olympijských hier, tu je ďalší úspešný pokus. Kým počas minuloročnej olympiády rozháňali mraky, aby nepršalo, teraz spustili snehové víchrice.

Byvolova jar

08.02.2009 -
Byvolova jar

Ak ste boli včera na výlete, je vám jasné, že jar roku byvola je už tu. Denné teploty okolo 13 C a nočných sedem stupňov definitívne prebudili prírodu. Vzduch má nezameniteľnú vôňu a oči sa nevedia nabažiť farebnosti rôznych foriem života. Rastliny kvitnú a ukazujú prvé listy, hmyz vylieza, vtáci štebocú, zo zeme a na konároch vykúkajú prvé huby ...


index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet