Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 19


Prameň > 2010 > Svetonázor

Svetonázor
rok 2010

V čom sa skrýva zmena k lepšiemu?

14.06.2010 -
V čom sa skrýva zmena k lepšiemu?

Tento text je apelom na životnú nevyhnutnosť dodržiavania určitých morálnych zásad v každej oblasti života spoločnosti a teda aj v politike. Jedine každodenný život podľa morálnych kritérií totiž dokáže vytvoriť zdravý základ, na ktorom možno vybudovať harmonickú spoločnosť. Nič iného! Nijaké, ani tie najlepšie znejúce riešenia neprinesú nikdy želaný, dlhodobý a trvalo udržateľný rozvoj, ak sa ich tvorcovia a uskutočňovatelia, čiže politici i celá spoločnosť, nebudú vo svojom živote riadiť určitými, už spomínanými, vysokými morálnymi štandardami. To je jednoducho základ, bez ktorého sa nepohneme ďalej!

Pôvod kresťanstva a hľadanie historického Ježiša Krista 5/6

02.06.2010 -
Pôvod kresťanstva a hľadanie historického Ježiša Krista 5/6

Vytvoření mýtu

Křesťané pokračovali v cenzurním běsnění, které doslova vedlo k negramotnosti o starověkém světě a zajistilo, že jeho tajemství bylo před masami ukryto, ale učenci jiných škol/sekt nikdy nevzdali své polemiky proti historizování každého mýtu, vytvořeného ve starověku. Důkazy těchto učených opozičníků se ztratily, protože křesťané zničili všechny stopy po jejich práci. Nicméně křesťané uchovali důkazy o těchto sporech v pracích samotných křesťanů, kteří v nich polemizovali se svými ideovými odpůrci.

Analýza 17. Novembra - LIMITY MOŽNOSTÍ

31.05.2010 -
Analýza 17. Novembra - LIMITY  MOŽNOSTÍ

Faktická světová moc je neviditelná a projevuje se řízením oběhu peněz a finančními operacemi, které pak dávají výraz politice. Světovým rozměrem této působnosti jsou určeny hranice a možnosti každého odporu proti směru, jímž je řízen osud lidstva a jednotlivých států. Komunismus i kapitalismus vytvořil konzumní společnost, která je řízena výlučně regulací oběživa. Na této bázi bude probíhat každý proces, který na sebe může vzít jakoukoli zprostředkovací podobu. Důsledkem je odlidštění.

Pôvod kresťanstva a hľadanie historického Ježiša Krista 4/6

19.04.2010 -
Pôvod kresťanstva a hľadanie historického Ježiša Krista 4/6

Ježíš je pouhou literární fikcí.

Doslova všechny prvky katolického rituálu, od mitry po oplatku, oltář a doxologii, jsou přímo převzaty od ranějších pohanských mysterijních náboženství.

Analýza 17. Novembra - OBECNÉ PODMÍNKY

04.04.2010 -
Analýza 17. Novembra - OBECNÉ PODMÍNKY

Od počátku 20. Století nastala doba konce všeho neměnitelného a posvátného a začala doba relativismu bez hranic, doba zmechanizování života, doba manipulátorů a spotřebního davového člověka. Ideologové všeho druhu, utopisté a revolucionáři neposkytují už žádnou naději, protože jejich království pravdy na zemi a věčné vysvobození ve svobodě, byly vždycky neuskutečnitelné. Všichni byli obětí vlastní neznalosti hranic možného.

Zločin prenájmu!

23.03.2010 -
Zločin prenájmu!

Kto má odvahu, môže si hneď na začiatku urobiť krátky, ale drsne pravdivý test kvality vlastnej osobnosti. Predstavte si teda, že ste majiteľom viacerých bytov, alebo nehnuteľností na lukratívnom mieste. S akým vnútorným postojom by ste ich prenajímali? Za A: S úmyslom čo najviac zarobiť? Za B: S úmyslom byť za primeranú protihodnotu nápomocný tým, ktorí nehnuteľnosť nevlastnia, alebo nemajú hotovosť na vlastný byt? Ak ste odpovedali A, ste v podstate zlodej! Ak ste odpovedali B, ste čestný človek.

Zmeňme zlý systém vzdelávania!

16.03.2010 -
Zmeňme zlý systém vzdelávania!

Takmer všetko je v dnešnej dobe skrivené a prekrútené doslova v pravý opak! Prekrútený a pokrivený je i súčasný systém vzdelávania, pretože v deťoch cieľavedome rozvíja iba rozumový rozmer ich osobnosti, kým všetko ostatné je podradné a druhoradé!

Pôvod kresťanstva a hľadanie historického Ježiša Krista 3/6

15.03.2010 -
Pôvod kresťanstva a hľadanie historického Ježiša Krista 3/6

Je zřejmé, že neexistovala žádná jedinečná historická osobnost, na níž bylo křesťanské náboženství založeno, a že „Ježíš Kristus“ je kompilací legend, hrdinů, bohů a boholidí. Není zde potřebný prostor, abychom mohli jít do podrobností o každém bohu nebo bohočlověku, který přispěl k vytvoření židovského Ježíše; stačí říci, že existuje velké množství dokumentace, která ukazuje, že tento závěr není otázkou víry nebo domněnky.

Analýza 17. Novembra - STAV ZEMĚ (společnosti)

04.03.2010 -
Analýza 17. Novembra - STAV ZEMĚ (společnosti)

Každá ideologie je scestná a vzbuzuje v lidech iluze, které jsou utopické. Připomínám to jako memento pro případ pokusu, učinit z demokracie, lidských práv a humanity oficiální ideologii.

Lidé v konzumní společnosti nejsou schopni tvořit politickou vůli bez pomoci sociálně a politicky aktivních menšin. Demokracie v davové konzumní společnosti předpokládá pevné vedení, dobře fungující systém, což jsou v podstatě podmínky nesplnitelné.

Vznikla otupělost k přemíře dojmů, peněžní hospodářství vede k uniformitě spotřeby, zdůrazňuje se výkonnost, která vede k vykořisťování. Člověk tak nabývá svobody úděsnější než otroctví, vedoucí ke splynutí s něčím větším a mocnějším.

ZMŔTVYCHVSTANIE FILOZOFIE

03.03.2010 -
ZMŔTVYCHVSTANIE  FILOZOFIE

Za starých dobrých čias existovali filozofi, ktorí aj žili to, čo učili. Diogenes odmietol všetky pocty a žil v sude. Sokrates nevyužil pripravený útek z väzenia a vypil jed, stojac pevne za svojimi myšlienkami až do konca. Buddha takmer zomrel pri pokuse zistiť, či hladovka a odriekanie vedú k osvieteniu. Vôľa uskutočniť myšlienku dávala týmto filozofom punc opravdivosti a autenticitu; bola pre nich skúšobným kameňom pravdivosti aj žriedlom nových a večne mladých podnetov k mysleniu.

Genéza Sionizmu -časť 3. Pokus o zdolanie posledného nepriateľa - Katolíckej cirkvi - VI. II. Vatikánsky koncil uskutočnil aj radikálnu zmenu postoja Cirkvi k židovskému národu.

01.03.2010 -
Genéza Sionizmu -časť 3. Pokus o zdolanie posledného nepriateľa - Katolíckej cirkvi - VI. II. Vatikánsky koncil uskutočnil aj radikálnu zmenu postoja Cirkvi k židovskému národu.

Dnes prežívame nápor diabla proti Cirkvi, akého doposiaľ nebolo. Musíme sa utiekať k Najsvätejšej Panne Má­rii, aby nám prišla na pomoc, lebo skutočne nevieme, čo nás čaká zajtra. Je vy­lúčené, že Boh znesie všetko to rúhanie, všetky tie svätokrádeže, ktoré sa dotý­kajú jeho cti, jeho božskej velebnosti.

Musíme za každú cenu udržať rítus našich Omší Svätých, lebo Omša Svätá je základom Cirkvi a kresťanskej civilizácie.

Biblia

24.02.2010 -
Biblia

Naša kultúra a vôbec celá európska spoločnosť je nezmazateľne poznamenaná prijatím, či skôr vnútením kresťanstva, ktoré má svoj pôvod v judaizme.
Starý zákon je svätou knihou tak pre židov ako aj kresťanov.

R a s i z m u s

15.02.2010 -
R a s i z m u s

Nie je v súčasnej dobe snáď človeka, ktorý by sa k tejto otázke už nejak nevyjadril, či k nej nezaujímal svoje stanovisko. Pre niekoho je rasizmus smrteľnou hrozbou – pre nemalú skupinu ľudí je zas zámienkou ako sa zviditeľniť - či už ním, alebo v boji proti nemu. Často sa vyjadrujem k tejto otázke - často som ňou konfrontovaný a preto som sa rozhodol vyjadriť sa písomne.

Rok Tigra

14.02.2010 -
Rok Tigra

Tradične býva Rok Tigra spájaný so silnými zmenami a sociálnymi nepokojmi. Preto je veľmi pravdepodobné, že tento rok bude dosť nestabilný a to na svetovej scéne aj na osobnej úrovni. Môžeme očakávať obdobie plné atmosféry nepredvídateľnosti, dramatických udalostí a častých napätí. Číňania kladú dôraz na nepredvídateľnosť – veci sa budú diať veľmi rýchlo, očakávajme nečakané zvraty.

Pôvod kresťanstva a hľadanie historického Ježiša Krista 2/6

26.01.2010 -
Pôvod kresťanstva a hľadanie historického Ježiša Krista 2/6

„Neobyčejná tvrzení vyžadují neobyčejné důkazy“

...přesto žádný důkaz o historičnosti Ježíše neexistuje a nikdy neexistoval.

V Avatare nieje iba sci-fi, preto Vatikán -chladne- zúril

25.01.2010 -
 V Avatare nieje iba sci-fi, preto Vatikán -chladne- zúril

Takmer všetko sa už v rôznych farbách odohralo na Zemi
Tento film odsúdili (nielen) americkí konzervatívni pravičiari, ale tiež aj liberáli, ktorým asi vadí vo všeobecnosti národnooslobodzovací boj, v ktorom sú domorodcom načisto ľahostajné rifle a kokakola. A asi im vadí aj spoločenské (skupinové) vedomie (podľa nich je to len nevedomie) prírodných mimozemšťanov. No a obul sa do toho - čo čert nechcel (alebo chcel?) - aj Vatikán.

Analýza 17. Novembra - SJEDNOCENÍ EVROPY

23.01.2010 -
Analýza 17. Novembra - SJEDNOCENÍ EVROPY

Jedním z nejvýznamnějších atributů politiky Václava Havla je úsilí směřující k podpoře sjednocovací politiky v Evropě. Muž, který nerozumí politice jednoho malého státu, se stal vykladačem koncepcí politiky kontinentu.

Sjednocení Evropy není a nemůže být záležitostí pouhých sjednocovacích technik, protože všechny takové pokusy v minulosti skončily nezdarem a katastrofami. Evropská krize současnosti, po dvou světových válkách a 45 let trvající rusko-americké okupaci, je v podstatě psychicko-morální povahy. Oběma světovým válkám se patrně nebylo možné vyhnout, avšak státnická vedení mohla zabránit tomu, aby cíle válek utonuly v paroxysmu mas a v manipulaci neevropských manažerů nebo stranických byrokratů.

Genéza Sionizmu -časť 3. Pokus o zdolanie posledného nepriateľa - Katolíckej cirkvi - V. Keď koncil princípom náboženskej slobody ochromil učiteľský úrad Cirkvi...

18.01.2010 -
Genéza Sionizmu -časť 3. Pokus o zdolanie posledného nepriateľa - Katolíckej cirkvi - V. Keď koncil princípom náboženskej slobody ochromil učiteľský úrad Cirkvi...

...a princípom kolegiality podlomil hierarchiu právomoci, mohol prikročiť k vyhláseniu ekumenizmu, ktorý dokorán otvoril brány univerzálnemu synkretizmu.

Aby dosiahlo svojich cieľov, používa slobodné murárstvo sociálne a hospo­dárske revolúcie proti vlasti, rodine, majetku, morálke a náboženstvu. Slobod­né murárstvo dosahuje svoje ciele skrytými, podvratnými prostriedkami. Ko­munizmus zase verejnými podvratnými prostriedkami. Slobodomurárstvo uvá­dza do pohybu sektárske politické minority a komunizmus sa opiera o politiku más, využívajúc túžob po sociálnej spravodlivosti. Všetkým, ktorí majú na srdci lásku k vlasti, označujeme za nepriateľa tradícií a našej budúcnosti slobodné murárstvo a komunizmus, ktoré túžia zničiť všetko, čo je v našej kra­jine vznešené a posvätné.

Kosovská válka ve zpětném zrcátku

17.01.2010 -
Kosovská válka ve zpětném zrcátku

Je velice těžké formulovat jasné a přitom nenapadnutelné závěry ohledně kosovského konfliktu a následných událostí - až po jednostranné vyhlášení kosovské samostatnosti. Prakticky nám chybí pokusy o komplexní a nestranné zhodnocení konfliktu, včetně kontextu předchozích událostí na teritoriu bývalé Jugoslávie. Tento sumarizující text si nemůže klást za cíl nahrazení zmíněných nedostatků. Pokouší se spíše o jinou věc: Poukazuje na skutečnosti, které až příliš často vedly k dezinterpretaci událostí a jejich propagandistickému zkreslování.


index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet