Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov na Prameni v roku 2012 163
> Počet článkov v ostatných rokoch 2779


Prameň > 2012

rok 2012

Django Django aj Iggor Cavalera zo sepultury na Bažant Pohode 2013

20.12.2012 -
Django Django aj Iggor Cavalera zo sepultury  na Bažant Pohode 2013

Do programu letného multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda 2013 pribudli ďalšie zaujímavé mená. V druhý júlový týždeň sa na trenčianskom letisku predstavia aj britská skupina Django Django, brazílsky projekt Mixhell a české kapely Pražský výběr a Prago Union.

Tabakové výrobky: smerom k väčším zdravotným výstrahám a zákazu silných aróm

20.12.2012 -

Európska komisia dnes po dlhoročných prípravách prijala svoj návrh na revíziu smernice o tabakových výrobkoch. Navrhovaný právny predpis obsahuje nové, posilnené ustanovenia o tom, ako sa tabakové výrobky môžu vyrábať, prezentovať a predávať. Konkrétne sa v ňom zakazuje používanie cigariet, tabaku na šúľanie a bezdymových tabakových výrobkov s charakteristickou príchuťou a zavádza sa povinné používanie veľkých obrazových zdravotných výstrah na cigaretách a tabaku na šúľanie. Upravuje sa ním cezhraničný internetový predaj a stanovujú sa technické aspekty boja proti nezákonnému obchodu.

Nick Cave & The Bad Seeds, Kaiser Chiefs a Amon Tobin s Two Fingers na Bažant Podohe 2013

17.12.2012 -
Nick Cave & The Bad Seeds, Kaiser Chiefs a Amon Tobin s Two Fingers na Bažant Podohe 2013

Austrálska alternatívna ikona Nick Cave so skupinou The Bad Seeds, britská indie gitarovka Kaiser Chiefs a brazílsky elektronický vizionár Amon Tobin s projektom Two Fingers budú patriť k ťahákom sedemnásteho ročníka umeleckého festivalu Bažant Pohoda.

Vianočný večer pre Zuzany

13.12.2012 -
Vianočný večer pre Zuzany

V stredu 19. decembra sa v KC Dunaj uskutoční Vianočný večer pre Zuzany venovaný filmárke Zuzane Piussi, novinárke Zuzane Petkovej, Bielej Vrane Zuzane Melicherčíkovej a dcére Bielej Vrany sudkyne Laukovej, právničke Zuzane Laukovej – Zuzanám, ktoré sa postavili za správnu vec a namiesto ochrany zakúsili hnev justičných orgánov.

Bohovia starých Slovanov - Perún

12.12.2012 -
Bohovia starých Slovanov - Perún

Perúne, Perúne, hromovládca náš,
Ty oživovateľ všetkého,
nech rozhoria sa ohne na slávu tvoju.
Ty, ktorý v čase mieru
vládneš dažďu, búrke, hromu a blesku,
prinášaš nám úrodu a vlahu.
Ty, ktorý v čase vojny
zaisťuješ víťazstvo našim zbraniam
a chrániš nás, čo ideme do vojny.
Príď nám na pomoc v ťažkej chvíli,
aby sme teba chválou velebili.
Požehnaj nám.

Zimný Kozel Žákovic Open v spojení s hudbou a vianočných bazárom

07.12.2012 -
Zimný Kozel Žákovic Open v spojení s hudbou a vianočných bazárom

Aj keď festival Zimný Kozel Žákovic Open nie je postavený na tom, že chce ohúriť prevratnými novinkami a ide skôr o kvalitnú slovenskú hudbu, na 7.decembra do bratislavského MMC je pripravené jedinečné prekvapenie – spojenie festivalu, fanúšikov a Vianočného bazáru chalaňov, ktorý koná v bývalom bratislavskom Véčku.

Selah Sue už v pondelok 10.12. v Bratislave

07.12.2012 -
Selah Sue už v pondelok 10.12. v Bratislave

V pondelok 10. decembra sa v Bratislave chystá jedinečný koncert. Iba pár dní pred sviatkami prebehne vystúpenie mladej belgickej speváčky Selah Sue, ktorá na Slovensku zahrá po prvýkrát. Po svojom americkom turné sa Selah Sue vracia koncertovať do Európy a svojim vystúpením poteší aj slovenských fanúšikov. Začiatok jej európskeho turné je totiž naplánovaný na nasledujúci pondelok 10.12. v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Divokej Bill si to zamieril zo Slovenska rovno do postele

06.12.2012 -
Divokej Bill si to zamieril zo Slovenska rovno do postele

Česká skupina Divokej Bill má za sebou náročné turné po slovenských mestách. Osvedčilo sa to, že hneď na začiatok padla Bratislava a potom postupne východ, stred, juh a nakoniec sever republiky. Turné bolo náročné a preto si ho chalani rozdelili na dve časti. Tá druhá bola niečo ako skúška ohňom.

Aktuálne výsledky štúdie o kvalite života v Európe

05.12.2012 -

V niektorých krajinách úroveň optimizmu a šťastia za posledné roky klesla o 20%. Tieto výsledky do veľkej miery odzrkadľujú ekonomickú realitu.

Na Zimnom Kozel Žákovic Open bude Polemic „po novom“

04.12.2012 -
Na Zimnom Kozel Žákovic Open bude Polemic „po novom“

Nie je žiadnym tajomstvom, že Zimný Kozel Žákovic Open je pripravený na 7.decembra a miesto festivalu bude v bratislavskom MMC, kde postupne vystúpi Hex, Cpt. Slice, Walter Schnitzelsson, Le Payaco a takisto skupina Polemic.

Uprising je najpopulárnejší slovenský festival!

03.12.2012 -
Uprising je najpopulárnejší slovenský festival!

Festival Uprising sa stal behom svojej 5 ročnej histórie druhým najväčším festivalom na Slovensku a najrýchlejšie rastúcim slovenským festivalom. Dnes mu však jednoznačne patrí prvé miesto medzi festivalmi v popularite na facebooku. Ako jediný festival presiahol hranicu 30 000 fanušíkov a svojej popularite sa teší doma aj v zahraničí.

Buena Vista Social Club s Eliadesom Ochoom a Omarou Portuondo

30.11.2012 -
Buena Vista Social Club s Eliadesom Ochoom a Omarou Portuondo

Tri špičkové mená - Orquesta Buena Vista Social Club, Café Aman Istanbul a Bonga rozšíria zastúpenia scény world music na multižánrovom festivale Bažant Pohode 2013, ktorý sa uskutoční 11., 12. a 13. júla 2013 na letisku v Trenčíne.

Le Payaco na zimnom Kozel Žákovic Open odohrajú svoj najlepší koncert

29.11.2012 -
Le Payaco na zimnom Kozel Žákovic Open odohrajú svoj najlepší koncert

Zimný Kozel Žákovic Open, ktorý sa bude konať 7.decembra v bratislavskom MMC, je festival o poriadnej slovenskej hudbe. Tento rok je na programe silná zostava – Polemic, Hex, Cpt. Slice, Walter Schnitzelsson a samozrejme znovuzrodená skupina Le Payaco.

25. november – Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách

28.11.2012 -
25. november – Medzinárodný deň za odstránenie násilia  páchaného na ženách

Násilie na ženách je jednou z najrozšírenejších foriem násilia a zároveň závažným poškodením základných ľudských práv. V niektorých krajinách až sedem z desiatich žien trpí následkami častých a opakovaných bitiek a rôznych foriem fyzického týrania, na ktoré sú zákony často prikrátke. Mnohé z týchto žien tiež žijú v strachu nielen o svoj život ale i o život detí, čo im častokrát bráni vypovedať a postaviť sa násilníkovi. Na Slovensku je podľa štatistík týraná každá piata žena. Aj nešťastné prípady z minulých mesiacov nás presviedčajú o tom, že pred prítomnosťou násilia na ženách nemožno zatvárať oči.

„Teraz ich totálne dostaneme“ kričí Divokej Bill pred každým koncertom

26.11.2012 -
„Teraz ich totálne dostaneme“ kričí Divokej Bill pred každým koncertom

Po víkende má česká skupina Divokej Bill za sebou prvú časť svojho turné po Slovensku „Divokej Bill SK Tour 2012“. Chalani si odkrútili koncert v Bratislave, Košiciach a nakoniec v Prievidzi. Podľa ich priebehu je jasné, že turné bude mať vzostupnú tendenciu. Želajú si to všetci členovia kapely, no najmä líder Vašek, ktorý dokáže veci hodnotiť príliš kritickým okom. „Mne sa teda zdalo, že sa fanúšikovia mohli baviť ešte o trošičku viac. My sme pre to spravili maximum. V každom prípade odozva od ľudí bola a ja som z toho bol nadšený. Prosto hráme pre ľudí a tí sú všade výborní. Je to samozrejme na nás ako ich dokážeme rozhecovať. Najlepšie je, keď sa bavia všetci, keď to fičí. To je prosto našim cieľom, pobaviť ľudí a sami sa pritom zabaviť.“

Životné prostredie: významný deň pre prírodu v Európe

25.11.2012 -

Do sústavy Natura 2000 pribudlo takmer 25 000 km2 prírodnej plochy nevyčísliteľnej hodnoty. Táto sústava chránených lokalít je hlavným nástrojom EÚ v boji za ochranu bohatej biodiverzity v Európe. Komisia formálne schválila začlenenie ďalších 235 lokalít do tejto siete, ktoré členské štáty navrhli na uznanie za „lokality s európskym významom“.

Bohovia starých Slovanov - Svarog

20.11.2012 -
Bohovia starých Slovanov - Svarog

Ó, Pradedo náš, Svarog – Nebeský oheň.
Ty si naučil nás kovať pluh i zbraň,
aby sme dostatku všetkého mali
a mohli zem našu obrábať i chrániť.
My, milujúce deti, Ti obety v ohni prinášame.
Velebíme Ťa a klaniame sa ti.
Požehnaj nám, o to ťa žiadame.

Horkýže Slíže slaví dvacetiny novým albem St. Mary Huana Ganja

19.11.2012 -
Horkýže Slíže slaví dvacetiny novým albem St. Mary Huana Ganja

Čtyřka nitranských chalanů, kterým není cizí žádná neřest a svatá žádná ctnost, se rozhodla oslavit svoje dvacetiny ve velkém stylu. S ironií, humorem a nadhledem nad sebou a světem vůkol, slovy nehledanými a s nápřahem hodným česko-slovenské punkovo-hardcorovo-parodistické legendy se Horkýže Slíže pustili do svého čtrnáctého alba, které nese nepříliš jinotajný název St. Mary Huana Ganja.

V šatni Divokého Billa bude had

13.11.2012 -
V šatni Divokého Billa bude had

Už vo švtrtok 15.novembra to tu máme – štart Divokej Bill SK tour 2012, ktorý bude v Bratislave v klube MMC. Ešte pred pár dňami chalani tvrdilli, že na turné po Slovenku pôjdu sami a žiadnych hostí, ani predkapelu neberú, pretože ich je aj tak dosť veľa. Tesne pred spustením turné si to kapela rozmyslela a rozhodla sa pre skupinu Mr.Wu.

Bažant Pohoda 2012 v top 10 európskych fetivalov

12.11.2012 -

Festival Bažant Pohoda sa opäť dostal do Top 10 v najprestížnejšej festivalovej ankete na Starom kontinente Festival Awards Europe. Organizátori každoročného ocenenia dnes zverejnili finalistov vo všetkých kategóriách, Bažant Pohoda 2012 uspela medzi najlepšími stredne veľkými festivalmi. Medzi najlepšiu desiatku sa dostali aj ďalšie známe európske festivaly ako napríklad írsky Electric Picnic, maďarský Balaton Sound, nemecký Melt! alebo poľský Off Festival.

Staršie>>

index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet