Archiv



Obcianske zdruenie Genius loci Internetov strnka o bylinkch

Info

> Počet článkov v téme 9


Prameň > 2012 > Svetonázor

Svetonázor
rok 2012

25. november – Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách

28.11.2012 -
25. november – Medzinárodný deň za odstránenie násilia  páchaného na ženách

Násilie na ženách je jednou z najrozšírenejších foriem násilia a zároveň závažným poškodením základných ľudských práv. V niektorých krajinách až sedem z desiatich žien trpí následkami častých a opakovaných bitiek a rôznych foriem fyzického týrania, na ktoré sú zákony často prikrátke. Mnohé z týchto žien tiež žijú v strachu nielen o svoj život ale i o život detí, čo im častokrát bráni vypovedať a postaviť sa násilníkovi. Na Slovensku je podľa štatistík týraná každá piata žena. Aj nešťastné prípady z minulých mesiacov nás presviedčajú o tom, že pred prítomnosťou násilia na ženách nemožno zatvárať oči.

Kríza? Nerovnováha v dávaní a braní!

27.06.2012 -

Na internete ma zaujalo toto výstižné označenie jednej z príčin súčasnej krízy: "Európska svetová finančná kríza ma svoj prvopočiatok v tom, že peniaze, ktoré mali byť zmenkou, zastupujúcou hodnotu, sú vyplácané ľuďom, ktorí žiadne hodnoty nevytvárajú. Tento stav nie je zložený z jednotlivých výstrelkov, ale je samým fundamentom spoločenského systému zvaného kapitalizmus. Napríklad enormné platy, prémie a mimoriadne odmeny, vraj kvôli ich schopnostiam a pracovnému nasadeniu, sú vyplácané manažmentu, členom rád podnikov a bánk, aj keď sú stratové".

10 MÝTOV O ACTA (obchodnej dohode o boji proti falšovaniu)

10.02.2012 -

Iniciační obřad – zkouška dospělosti

08.02.2012 -
Iniciační obřad – zkouška dospělosti

V dnešní západní společnosti se již nekonají zasvěcení či iniciace jejích mladých členů, které by konfrontovaly dorůstající generaci se strážci prahu a dovolily jim nahlédnout na druhou stranu reality. V moderní městské společnosti jsou podobné nespoutané archaické rituály naprosto nemyslitelné; také již neakceptujeme jejich metafyzické pozadí.

Čo je ACTA?

07.02.2012 -
Čo je ACTA?

Čo je predmetom dohody ACTA.
Prinášame pohľad na problém z podladu Európskej komisie

Revolúcia na Islande

31.01.2012 -
Revolúcia na Islande

Určite ste počuli a čítali o nepokojoch v Líbii a Egypte ale celkom určite neviete nič o islandskej revolte - príkladnej ukážke občianskej revolúcie.

Rok vodného Draka

23.01.2012 -
Rok vodného Draka

Hodinu pred polnocou začal rok vodného Draka. Drak je v Číne uctievané mystické zviera, ktoré vnáša do života nový náboj a šťastie ale zároveň aj skazu všetkému nefunkčnému. Toto zviera praje pripraveným – tým ktorí vedia zaimprovizovať a naopak potrápi tých, čo lipnú na starých skostnatených dogmách.

Mladší bratr

08.01.2012 -
Mladší bratr

Přírodní národy byly přesvědčeny, že když nepodrží ve svém vědomí bytosti jako Slunce, Měsíc, hvězdy, moře, hory, zvířata, půdu, řeky, když nebudou milovat, obdivovat vzývat je posvátnými a pobožnými rituály a podporovat je, pak vyblednou, pak pominou, pak zmizí.

Skutečnost

01.01.2012 -
Skutečnost

Jednou ze základních vět kulturní antropologie je fakt, že každá společnost si vytváří svou vlastní skutečnost. Dokonce i fakta, tyto domněle prokázané skutečnosti, o než se s důvěrou opíráme, ukazují se být KULTURNÍ KONSTRUKCÍ SKUTEČNOSTI, představou, májou neboli iluzí, jak říkají Indové.


index článkov
© 2002 - 2013 Genius loci
Dizajn romi
Script a optimalizácia PromoNet