Úvod >> Kultúra >> Žiarové slávnosti 2002

Žiarové slávnosti 2002

15.10.2002

Starí Slovania oslavovali každú jedinec(nú udalost(; v roku. Boli to oslavy slnovratov, rovnodenností, splnov mesiaca, zatmení a pod. Obc(ianskemu združeniu Genius loci ide o to, aby sme sa nezabudli zabávat(; a aby sme nezabudli pozorovat(; prírodné javy. Takýmto prístupom sa môžeme skôr priblížit(; k symbióze s prírodou, c(o bolo vždy nám Slovanom vlastné.
Žiarovými slávnost(;ami chceme oslávit(; babie leto a jesennú rovnodennost(;. Na toto obdobie pripadá tento rok aj spln mesiaca, ktorý oslávime na Kamennej (c(ast(; Bielych Karpát tvoriaca západnú hranicu Nového Mesta nad Váhom). Názov "žiarové" sme týmto slávnostiam dali podl(a septembra, ktorý sa v staroslovanskom kalendári nazýval "žiar".
Prvý den( Žiarových slávností sa uskutoc(nil 7. 9. 2002 v amfiteátri v Hurbanových sadoch (park blízko centra mesta). Hudobná produkcia bola tvorená prevažne týmito hudobnými štýlmi: house, techno a trance. Na pódiu amfiteátra sme naaranžovali steblá paliny pravej (nápadne sa podobá na samc(ie rastliny konopy) a l(anové vreco, ktoré pripomínali, že pre žiar bolo charakteristické trenie l(anu a konopy.
Akcia trvala od 13:00 do 21:30 a zavítalo tam viac než 300 prevažne mladých l(udí.

Druhý den( Žiarových slávností sa uskutoc(nil 14. 9. 2002 v areáli rekreac(ného strediska Zelená voda. Hudobnú produkciu opät(; tvorili prevažne house, techno a trance. Kvôli nepriazni poc(asia a nevýhodnej polohe (Zelená voda je za východnou hranicou Nového Mesta nad Váhom) sa tu zúc(astnilo len do 100 l(udí. Akcia trvala od 14:00 do 01:00.

Záver Žiarových slávností sa uskutoc(nil 21. 9. 2002 na Kamennej. Oslávili sme tu spln mesiaca pri ohni, na ktorom sme varili c(aj. Zvukovú kulisu tvorili bongá, drumble, píšt(;ala a digirida. Podl(a zúc(astnených (bolo nás 11) to bol najkrajší den( ŽS.

Na záver by sme chceli pod(akovat(; všetkým slovanským božstvám, ktorých prítomnost(; sme cítili poc(as celých Žiarových slávností. Zvláštne pod(akovanie patrí Perúnovi, ktorý priaznivo zmenil poc(asie (21. 9. dokonca na poslednú chvíl(u) a umožnil nám nádhernú oslavu babieho leta.